O vdávání rozhodně neuvažujete, ale ani o životě na »psí knížku«. Nedovedete si totiž představit, že by se do vašeho útulného bytečku najednou nastěhoval nějaký chlap a narušil váš svět. Ráno byste zakopla o jeho odhozené oblečení, po cestě do koupelny posbírala odhozené ponožky a špinavé nádobí a až byste konečně dorazila na toaletu, musela byste sklopit zvednuté prkénko. Dokonale byste se pak probrala u zašpiněného umyvadla a zrcadla s cákanci od zubní pasty… Tak to tedy ne, říkáte si. Jenže na druhé straně – nechcete být sama, bez stálého partnera, zkrátka single. Co s tím? Řešení je jednoduché, staňte se jednou z mingles!

Mingle: Vdaná, ale svobodná

Co to proboha je, říkáte si? Nic složitého. Zkrátka partneři, kteří spolu jsou a nejsou. Chodí spolu, spí, randí, jezdí na výlety, zajdou si na víno, ale zásada je – rozhodně spolu nebydlí. Nový mingles trend k nám samozřejmě přišel z Ameriky a Velké Británie a jde o zkratku slov, která nejlépe vystihuje, o co tu jde: z anglického »Married but single« – »Vdaná, ale svobodná«.

Vztah plný svobody – a samoty?

Každá mince má dvě strany a stejně tak je tomu i u mingles. Máte svou svobodu, můžete volně dýchat, nikdo vás neustále neobtěžuje či neúkoluje, děláte si v podstatě, co chcete. Jen byste měla dodržet mingles zásady – věrnost a důvěru. To jsou také hlavní důvody, proč být mingles rozhodně není pro všechny – partnerovi musíte naplno věřit, jinak se utrápíte. A musíte počítat s tím, že ne vždy, když budete potřebovat, bude někdo po ruce.

Láska bez stereotypu (i bez rodiny)

Mingles jsou nadšení hlavně z toho, že se do vztahu nevkládá stereotyp. Tím, jak s partnerem nežijí, jim nestihne zevšednět. Těší se na sebe a vlastně neustále randí. Nemusí se na nikoho vázat a mohou se více věnovat práci a zálibám. Jenže to má i své nevýhody – když onemocníte nebo budete potřebovat pomoc, nemusí být váš partner vždy po ruce. Nikdo vám nepomůže s náklady na domácnost a se zaplacením nájmu. Strávíte spoustu večerů sama (a možná i nedobrovolně) a hlavně – čím déle budete žít sami, tím těžší pak bude založit rodinu a začít žít společně.

Mingles rodiny? Žijí odděleně!

Myslíte si, že takoví mingles neuvažují o rodině? Ale omyl. Jsou mezi nimi i takoví, nad kterými se odborníci hrozí: mají děti a stále žijí odděleně! Podle psychologů je takový vztah, který model rodiny rozvrací, zcela mylný, a tak mingle život doporučují (pokud vůbec někomu) jen bezdětným párům. Jenže vzdát se mingle stylu není jednoduché. Jeho vyznavači tvrdí, že se s ním člověk už narodí. A tak mnoho vztahů se právě na rodinném životě rozpadne. Zaujal vás mingle život? Zvažte všechna pro a proti. Jde totiž o dlouhodobou volbu, která se těžko vrací zpět.

Anketa KAFE.cz:

Bavil by vás život mingle?

Erika (22):

„Přijde mi to naprosto ideální a taky tak žiju. S partnerem máme každý svůj byt, vídáme se, kdy chceme, nelezeme si na nervy… O rodině zatím neuvažuji, takže pro mě je to skvělá věc.“

Věra (32):

„Popravdě tyto životní styly nechápu. Buď někdo žije sám, a nebo s partnerem, se kterým být chce a plánuje s ním i budoucnost. Takže nevidím důvod, proč držet dva byty, platit dva nájmy a ještě ke všemu trávit večery sama.“