Víte, co vás čeká v manželské poradně? Vše se dozvíte v galerii.

1. Čas

Když budete tlačit partnera ve stylu „Buď já, nebo ona“ v období, kdy jím zmítá růžová hormonální smršť první zamilovanosti, velmi riskujete prohru. Je to sice těžké, ale pokud vydržíte rok až dva, než opojení novou ženou vyprchá (a že vyprchá, to je vědecky podloženo), vaše šance budou stále vyšší. Najděte si nové přátele, splňte všechny dávné sny a pokud o svého partnera stále stojíte, vytrvejte. Dřív nebo později to bude milenka, která začne dostávat svého vyvoleného pod tlak, kdy se rozvede a jak hodlá situaci řešit. Tím si podřízne větev.

2. Stereotyp

Klid. Statistiky hovoří pro vás. Pouhých 8 % mužů podle nedávné německé studie nakonec opustí své dlouholeté partnerky a vytvoří novou rodinu s milenkou. U nás sice žádný podobný průzkum na toto téma neproběhl, ale o moc jiné to nejspíš nebude. Muži se dobrovolně nechtějí vzdát rodinného „krbu“ a všech benefitů, které pro ně představují. Místo výčitek, slz a naléhání zatněte zuby a v rámci možností připravte doma takovou atmosféru, aby z ní bylo hodně složité utíkat. Sexulogové radí především nezačít se vyhýbat sexu, což situaci vždy jen zhoršuje.

3. Empatie

Přestaňte urychleně řešit, o kolik je vaše sokyně mladší, krásnější nebo štíhlejší. Dost pravděpodobně to nemá tak velký význam, jaký těmto veličinám přikládáte. Podle floridského psychologa a manželského poradce M. Garyho Neumana podvádí své dlouholeté partnerky kvůli lepšímu sexu nebo atraktivnímu vzhledu milenky jen menšina mužů. Většina hledá v cizí posteli především pochopení, povzbuzení a pocit „chlapství“. Takže existuje téměř jistota, že když začnete svému muži opět pozorně naslouchat a občas ho pochválíte, přestane se rozhlížet jinde. Doktor Neuman tvrdí: „Jen osm procent podvádějících mužů uvádělo, že to bylo kvůli nespokojenosti v sexu s manželkou. Plných 88 procent mužů tvrdilo, že milenka nevypadala lépe nebo neměla lepší postavu než manželka.“ Na prvním místě odpovědí na otázku: „Proč tedy?“ byla emocionální nespokojenost ve vztahu.

4. Chladná hlava

Bez ní to nepůjde. Jestliže se potřebujete vyplakat, vyvztekat nebo svěřit, zavolejte kamarádkám. Je zapovězeno bombardovat partnera nebo dokonce jeho milenku výhružnými nebo zoufalými esemeskami. Kontaktovat případného partnera milenky a spolčovat se s ním ve věci: „Co proti nim dvěma podnikneme.“ Vydírat partnera přes děti, předstírat sebevraždu, ničit mu osobní majetek apod. Nejen, že to vůbec nefunguje, ale ještě ze sebe uděláte semetriku, kterou opustit bude snazší.

5. Proměna

Mnoho mužů vábí milostné dobrodružství proto, že svou partnerku příliš dokonale znají. Jen si vzpomeňte třeba na slavného filmového Kristiána – co dělala jeho hodná, ale uťápnutá Mařenka, zatímco šeptal oslnivé Zuzaně o zvěvu cikád v Kairu? Seděla doma s dominem a papučkami. Teprve, když odjela k tetičce, nebylo po ní ani vidu ani slechu a dala se do pořádku, Kristiánova milostná dobrodružství byla minulostí. Nemusíte samozřejmě rovnou jezdit k tetičce, ale věnujte se víc sama sobě, svým přátelům a koníčkům. V očích partnera získáte na zajímavosti a určitě si přestane být sám sebou tolik jistý.