Diskutujte: Který ze spánkových jevů popsaných v článku se vás týká?

Marta pokračuje: „Okamžitě mi hlavou šlehla myšlenka, že mám malér. Že mu někdo o mě a Martinovi řekl.

Martin je kolega, který začal v naší firmě pracovat teprve nedávno. Ačkoliv jsem se tomu bránila, brzy přeskočila jiskra. Byl příjemný, hezký a veselý, získával si mě krůček po krůčku. Uvědomovala jsem si, že se řítím do propasti, ale nedokázala jsem si poručit. Postupně bylo jasné, že mezi námi vzniká pouto a že pro sebe navzájem hodně znamenáme. Zkrátka spadla jsem do toho po hlavě, začali jsme se scházet za manželovými zády. Nebyla jsem a nejsem na své chování bůhvíjak pyšná, ale pomoct jsem si taky nemohla.

Prasklo to, blesklo mi hlavou. „Kdo je Martin?“ spustil můj muž znovu a k mé narůstající hrůze přidal i příjmení mého milence. Otevřela jsem oči a naskytl se mi nečekaný obrázek. Manžel seděl na posteli, vedle sebe položené sbalené kufry. Nechápu, jak se dokázal sbalit, aniž bych se probudila.

Můj soukromý horor pokračoval. Vzápětí totiž manžel přidal ke jménu a příjmení také adresu mého milého. Uvědomila jsem si, že zapírat nemá cenu a navíc mi to po ránu nijak zvlášť střelhbitě nemyslelo – jinak bych se asi pokoušela mlžit. Takhle jsem se ale vzmohla jen na otázku: „Kdo ti to řekl?“, která se vlastně rovnala přiznání. „Ty sama,“ odpověděl můj muž a vzápětí za ním zaklaply dveře.

Došlo mi, co se stalo. V posledních dnech toho na mě bylo moc. Stres v práci, stres v soukromí... Ve stresu trpím somnidialogií, o které jsem si přečetla už řadu vědeckých pojednání. Nedá se s tím nic dělat.

  • Obyčejné mluvení ze spaní se nazývá somnilogie, se spáčem při ní není možné navázat kontakt. Zato somnidialogie znamená, že spící člověk logicky odpovídá na kladené otázky, aniž by o tom věděl. Takový přírodní detektor lži.

Manžel zřejmě položil otázky a odpovědi mu stačily na to, aby odešel. Před týdnem mi zavolal jeho právník.“

Připadá vám to přitažené za vlasy? Somnidialogie není tak neobvyklá.

Přečtěte si, jaké další spánkové jevy se u spáčů vyskytují:

  • Bruxismus – skřípání zubů poškozuje zubní sklovinu, vyvolávají ho rytmické stany žvýkacích svalů během spánku. V těžkých případech je potřeba chránit zuby pomocí ortodontických aparátků nebo předepsat léky.
  • Somnambulistmus – běžně nazývaná náměsíčnost. Nejčastěji k ní dochází v první polovině noci v nejhlubší fázi spánku. Postižený provádí i poměrně složité pohyby, dokáže si například odemknout nebo otevřít okno. Oči má otevřené, překážkám se vyhýbá. Jen špatně se dá probrat k vědomí, případně reaguje podrážděně.
  • Spánková opilost – stav nedokonalého probuzení, který je provázen dezorintací, zpomalenými reakcemi, motáním, nezřetelným mluvením.
  • Spánková obrna – spící člověk se sice probudí do plného vědomí, nekokáže se však po určitou dobu vůbec pohnout.
  • Ronchopatie – neboli chrápání může být i životu nebezpečné, pokud při něm dochází ke krátkodobému zastavení dechu (apnoe).
  • Hypnagogické záškuby – jde o náhlé spontánní záškuby končetin, případně i trupu a hlavy, objevují se zpravidla během usínání.
  • Hypnagogické pseudohalucinace – nepravé halucinace matoucí usínajícího člověka, který je ještě zčásti orientovaný, ale zároveň už překracuje hranici bdění do snu (při probuzení se tento jev stává zřídka, říká se mu vigilagogické pseudohalucinace).

Mnoho skutečných příběhů si přečtěte ve speciálu časopisu Vlata – Setkání s osudem,
který je právě na stáncích.