Pokud se obáváte, že má váš partner milenku, v galerii najdete návod na to, jak mít stoprocentní jistotu.

„Nejsem žádná stíhačka, abych to upřesnila,“ píše Míša v úvodu e-mailu, který nám do redakce poslala, a dodává: „ale prostě se nemůžu smířit s tím, že se můj muž dívá na jiné ženské. Vadí mi to.“ Michaela žije s manželem už deset let, mají dvě děti, dům na hypotéku a jak sama říká, v rámci možností spokojený život. „Po tolika letech už to ale mezi námi nejiskří. Jak to určitě některé ženy znají, sex už není to, co to bývalo na začátku. Ani ne proto, že bychom nechtěli, ale tak dvě malé děti s námi udělají přes den své a večer jsme rádi, že lehneme do postele. Přesto ho ale miluju a doufám, že on mě taky. Ale on už se ani nesnaží nějak mi lásku dokázat a navíc se prostě rád kouká po ženských. A ani to neskrývá,“ vysvětluje Míša.

„Nejvíc mi vadí to, že třeba sedíme v restauraci, bavíme se a jemu ujedou oči na holku, co kolem nás prochází nebo sedí poblíž. Najednou přestane vnímat. To mi strašně vadí,“ dostává se k jádru problému Michaela. „Vím, že to zní směšně, ale nevím, jak se s tím vyrovnat. Existuje na to nějaká finta?“ Michaela už to dopracovala tak daleko, že když jdou s manželem po ulici a vidí nějakou pěknou ženu, dopředu kontroluje, zda se na ni její manžel také podívá. „Když to udělá, zkazí se mi celý den. Doma jsem pak bez nálady a pořád o tom přemýšlím. Někdy mám prostě takový pocit absolutní bezmoci, pak ho podezřívám, pak jsem najednou v pohodě. Prostě jako na houpačce.“

Čím to je, že i spokojeně zadaní muži koukají po jiných ženách. Podle psychologů je to potřebou častých vizuálních podnětů. To vysvětluje i jejich potěšení ze sledování porna, projíždění erotických časopisů, oblibu striptýzu. Psychologové ale ihned dodávají, že mužům se odehrává v mozku velmi jednoduchá reakce. Mozek jim nahlásí něco ve smyslu: „hm, hezké, zajímavé“. A jakmile se daný objekt vzdálí, mozek si dál obehrává běžné denní myšlenky.

Rozhodně se tedy, dámy, nemusíte bát, že by jejich pohledy znamenaly srovnávání s vámi nebo to, že už vás nemiluje. Odborníci každopádně chápou i něžnější pohlaví a tvrdí, že toto mužské chování může ženám podrývat sebevědomí a budovat v nich averzi vůči sobě samé. Toho je důkazem i Michaela. „Nevěřím si. Zkoumám, na koho se jeho pohledy zaměřují, a říkám si, že jsou všechny hezčí než já. Mám pocit, že nejsem dost dobrá.“ I ženy se rády podívají na pěkné muže, ale dělají to většinou tak nějak taktně. Proto i muži by v takových případech měli myslet na to, že to jejich partnerku může ponižovat.

A jak takové situace řešit? Někdo radí ignorovat partnerovo chování, jenže z dlouhodobého hlediska tato taktika nezabírá. Stejně ženu uvnitř sžírá ten špatný pocit a poručit si nedokáže. Muži také vědí, že vzhled u žen není na prvním místě, proto dělat to samé se nevyplatí. Zato pokud budete manželovi vyprávět o vtipu a šarmu kolegy z práce nebo o sexy herci, pak možná zahrajete na tu správnou strunu. „Kamarádka mi doporučila, abych začala ženy, po kterých kouká, komentovat. Prostě spolupracovat. Že už to pro něj najednou nebude zakázané ovoce, a tak ho to přestane bavit. Ale já to asi nedokážu. Měla bych to udělat?“ Ptá se Michaela nakonec.