Milá čtenářko,

vaše matka je asi hodně osamělý člověk. Všechno to příšerné, co vám dělá, dělá s největší pravděpodobností ze strachu, že zůstane úplně sama. Obává se, že kdyby vám dopřála více svobody a peněz, opustíte ji i vy a odejdete někam daleko do světa (stejně jako kdysi váš otec). Bohužel, asi se vám nepodaří přesvědčit ji o opaku. Vysvobozením by pro vás bylo, kdyby si i ona našla přítele, vzhledem k její povaze se však něco takového nejspíš nestane.

Jediné, co můžete dělat, je žít si svůj život.

A snažit se o to, aby to byl opravdu VÁŠ život, a ne život vaší matky.

Ve svém dopise několikrát zmiňujete nedostatek peněz – zdá se mi dokonce, že je to to jediné, čím vás vaše matka má pořád ještě ve své moci. Tvrdíte, že při studiu si nemůžete přivydělávat tolik, abyste se uživila sama a mohla jste se osamostatnit. A já tvrdím, že byste se o to přesto měla pokusit. (Nevím, kolik let vám ještě zbývá do konce školy, ale buďte si jistá, že po jejím absolvování to s prací nebude o moc lepší než teď. Sice budete mít víc volného času, jenže čerstvé absolventy škol nikde nevítají s otevřenou náručí. V nejhorším případě by se vám mohlo stát, že budete nezaměstnaná, budete matce viset na krku a ona vás definitivně uvyčítá k smrti.) Navrhuji vám, abyste zkusila třeba na rok přerušit jeden z oborů, které studujete, a najít si práci aspoň na částečný úvazek. A odstěhovat se na kolej nebo do podnájmu. Vaše cesta k vysokoškolskému diplomu pak bude sice poněkud křivolačejší než u vašich spolužáků, ale zato bude doopravdy vaše.

Potom, až se od matky odstěhujete (ano, bude nejspíš kvílet, ale to pro jednou přežijete), ji možná daleko snadněji přesvědčíte o tom, že když vám dopřeje svobodu, neztratí vás – právě naopak. A kdo ví, třeba se tím vaše vztahy nakonec zlepší.

Myslím si také, že děláte chybu v tom, že jste o svých potížích s matkou neřekla svému příteli.

Pokud je to mezi vámi opravdu „velmi vážné“, měl by o tak závažném problému ve vašem životě vědět jako první! A ne až po čtenářích Kafe.cz! Nemáte si přece za co stydět. Dokonce se mohlo stát, že tím, že ho skrýváte před příbuznými, jste v něm vzbudila dojem, že vy to s ním moc vážně nemyslíte. Navíc je pravděpodobné, že když se o vašich trablech dozví, sám vám nabídne společné bydlení.

Abych to shrnula: svou matku nezměníte. Ta už nikdy jiná nebude. Svůj život ale měnit můžete. Zamyslete se nad tím, jak.