Přišla jsem mu na nevěru

„Otěhotněla jsem po několika letech snažení. Zdálo se nám to s manželem jako zázrak, už jsme přestávali doufat. Těhotenství nebylo snadné. S manželem jsme se začali hádat poté, co jsem mu přišla na nevěru. Sice jsme to vše ustáli, ale já z toho stresu předčasně porodila,“ píše nám Marta (32) do redakčního e-mailu. Svěřuje se, že dlouhá doba strávená v porodnici její náladě taky nepřilepšila. „Překvapilo mě, že po porodu nepřišla ta euforická vlna lásky. Viděla jsem jen miminko v inkubátoru a měla pocit, že není moje. Navíc jsem pořád podezřívala manžela, že zatímco já jsem v porodnici, on si doma užívá.“

Poporodní deprese

Poporodní období je pro ženu velmi složité. Odborníci se shodují, že jde o vůbec nejtěžší období v životě ženy. A to hlavně kvůli nepříjemnému prožitku z porodu a velkým náhlým hormonálním změnám v organismu. Psychický stav po porodu se může ještě zhoršit, pokud na ženu čeká doma nepříjemná sociální situace rodiny nebo má problémy s partnerem apod.

Blues je po porodu velmi časté

Pojem laktační psychóza dříve zahrnoval všechny problematické duševní stavy v období po porodu. Dnes se dělí do dvou skupin. První skupina jsou dnes spíše výjimečné psychotické stavy, kdy je žena zmatená a trpí přeludy, což je způsobeno špatnou lékařskou péčí po porodu, velkými krevními ztrátami nebo záněty. Druhá skupina jsou depresivní obtíže. Do této skupiny právě patří poporodní blues, kterým podle různých anket trpí zhruba 50-75 % žen po porodu.

Trvá to už příliš dlouho

Žena je po porodu plačtivá, skleslá, smutná, zmatená a přecitlivělá. Stačí však podpora nejbližších a po konci šestinedělí se vrací psychický stav do normálu. Horší je to v případě, když ženu postihne poporodní deprese. „Po návratu domů jsem jela jako stroj. Přebalit, nakrmit, obléct, vykoupat, namazat a zase dokola. Nemohla jsem si k ní najít cestu. Neumím se s ní mazlit ani se radovat z pokroků, které dělá. Bojím se o svých pocitech s někým mluvit, stydím se,“ vysvětluje Marta. K psychickým obtížím se postupně přidávají i zdravotní problémy, zhoršuje se spaní a objevují se pocity jako stud či výčitky svědomí. V takovém případě už rodina nepomůže a přichází na řadu odborník.

Mám pocit, že není moje

„Během půl roku, co je malá na světě, se to trochu zlepšilo. Už některé věci dělám ráda, ale občas mě napadne myšlenka, že už je načase, aby si dítě odnesli. Jako bych ji měla jen půjčenou a čekala, kdy si pro ni rodiče přijdou. Po chvíli mi dojde, že je moje a bude se mnou napořád,“ svěřuje své pocity dál Marta. V případě, že se žena nedokáže se svými pocity vyrovnat a trpí hlubší formou deprese, doporučují psychiatři ukončit kojení, aby došlo k rovnováze hormonálního prostředí, a léčbu antidepresivy. V nejhorších případech už totiž hrozí, že by žena mohla ublížit dítěti i sobě.

Jako by mi skončil život

„Prostě ji beru tak, že jsme si ji udělali, a tak ji musíme mít a musíme se o ni postarat. Bojím se, že už nikdy nic nebude jako předtím, že jsem ztratila svůj život. Také si nedovedu představit mluvit o tom s někým cizím. Mám hrůzu z návštěvy psychologa,“ říká Marta. Deprese po porodu se může objevit až do dvou let věku dítěte. Větší sklony k tomu mají ženy, které mají obecně s depresemi problém dlouhodobý.