V galerii se podívejte, co si lidé pořizují místo koček nebo psů.

Do puntíku

Petr mě upoutal svým způsobem života, který mi byl velmi blízký. Místo dovolené v luxusním resortu jsme poznávali krásy naší země, fast foody jsme míjeli velkým obloukem a vařili si doma, propadli jsme ekologii, používali bambusové kartáčky na zuby, sdíleli názor na politiku, výchovu dětí i ochranu přírody. Nebyly mezi námi žádné rozpory. Po pár měsících plavby na obláčku jsme se sestěhovali a já měla tu čest seznámit se s jeho spolubydlícími. Dvě chlupaté koule jsem si okamžitě zamilovala.

Čtyřčlenná domácnost

Ob den jsem přeběhla byt s vysavačem, abych se zbavila kočičích chlupů a dál si žila v partnerské pohádce. Petr své kočky skutečně zbožnoval. Mohly spát s námi v posteli, po bytě měly nespočet pelíšků a každý den je čekala lázeňská procedura, kdy jim přítel vyčesával chlupy. Nestrannému pozorovateli by se vztah mezi nimi mohl zdát nezdravý, ale ani já jsem nepřicházela zkrátka, a tak jsem tomu nevěnovala větší pozornost. Mám zvířata ráda a pohladí mě na duši, když se přitulí a zavrní.

Domácí vězení

Ani poslední léto nás zahraničí nelákalo, ale blízké okolí jsme znali jako své boty, a tak jsem přišla se smělým plánem, že bychom mohli zařadit více kulturních zážitků a ne jen toulání lesem. Petr souhlasil. Vesele jsem rezervovala lístky do divadla na komedie i dramata, vstupenky do kina na žhavé novinky, celé filmové večery a zábavu v letňáku, pořídila jsem lístky na festival ve švihovském podhradí. Těšila jsem se jako malá holka. Peníze jsem dlouho neřešila a Petra zkasírovala až před první akcí. Vždy šlo jen o pár stovek, které nikomu v rozpočtu velkou díru neudělají. Nereagoval. Měla jsem pocit, že se proměnil v kokon. Prý jsou to vyhozené peníze, zábava nejistá, stejně tak počasí, plynulá doprava, parkování, absence místních lapků a záruka čistých záchodů. Neměla jsem energii mámit z něj, co stojí za jeho náladou a vyrazila s kamarádkou.

Po víkendu u nás zastavil pošťák a přivezl ohromný a těžký balík. Byl zaplacený a na Petrovo jméno. Po rozbalení jsem se nestačila divit. Dva nové pelechy, škrabadlo, čtyři pytle prémiových granulí bez obilovin a zásoba konzerv s hovězí svalovinou, krevetami a lososem. Přiložená faktura ve mně vzbudila vztek. Kočky moji nevrlou náladu zřejmě vycítily a ani nevycházely z vedlejšího pokoje.

Na Petra jsem okamžitě uhodila a vyčetla mu, že já strádám a kočky si lebedí v luxusu. Jeho netečné gesto mě zranilo víc, než kdyby se bránil a ohrazoval. Užila jsem si příjemné léto s kamarádkou, ale stále nevím, kam spěje náš vztah. Mám pocit, že do kočičího pekla.