Milá Aleno,

Váš manžel zřejmě trpí depresí. Je to reakce na složitou životní situaci, ve které jste se společně octli.

  • Muži těžko snášejí neúspěch, a zejména neúspěch v práci. Proto je pro ně propuštění a nezaměstnanost tak zničující.

Váš muž zažil několik pracovních neúspěchů po sobě a to ho připravilo o většinu sebevědomí. Navíc má určitě pocity viny, že selhal jako otec rodiny, protože se o Vás nedokáže finančně postarat. Jeho pasivita, rezignace a podrážděnost jsou projevem deprese. Ta se totiž u mužů často projevuje trochu jinak než u žen.

  • Když to zjednodušíme, tak typická „ženská deprese“ zahrnuje plačtivost, smutek, často přejídání a zanedbávání vzhledu. (Když se žena přestane malovat, je to alarmující.)

Naproti tomu depresivní muž bývá spíš nepříjemný a podrážděný, takže ho jeho okolí může vnímat jako protivného lenocha. (Samozřejmě ne každý protivný muž je v depresi... Ten Váš ale evidentně je.) Ženy se v depresi často uchylují k práškům (na spaní, proti úzkosti), muži spíše k alkoholu. Depresi také provázejí sexuální problémy. Snížená chuť na sex a potíže s erekcí jsou pak pro depresivního muže další ranou jeho sebevědomí. V dopise se o tom nezmiňujete, ale předpokládám, že i v této oblasti máte teď s mužem problémy.

Co s tím?

  1. Neodkládejte léčbu deprese. Vezměte manžela k praktickému lékaři ( kterému předem objasníte situaci). Váš muž by asi potřeboval antidepresiva a praktik mu je může předepsat. Bude možná třeba malé lsti, aby je byl manžel ochoten užívat (např. že tímto způsobem se srovná krevní tlak a další příznaky stresu). Antidepresiva jsou nenávyková, nemají prakticky žádné nežádoucí účinky a během pár týdnů člověku „dobijí baterky“. Bude-li manžel zase v pořádku, situace se určitě vyřeší.
  2. Manžela co nejvíc podporujte a chvalte. Posilujte jeho sebevědomí. Snažte se, aby zažil aspoň občas nějaký úspěch (třeba ve sportu), aby se nějak realizoval. Jelikož to nebude pro Vás snadné, budete asi potřeboval duševní oporu kamarádek.
  3. Pokud se s manželem nic nezmění a Vaše finanční situace se vyhrotí, budete muset začít jednat sama. Využijte všech sociálních dávek, na které máte v současné situaci nárok. (Nestyďte se. Na „sociálce“ Vám poradí, jak postupovat.) Přechodně možná budete muset hledat nějakou práci pro sebe. Můžete taky požádat o půjčku někoho z rodiny.

Ale doufejme, že to vůbec nebude potřeba a že se všechno brzo obrátí k lepšímu.