Český fotbal vs. český hokej

Nejprve pár fakt a hlavně rozdílů mezi fotbalovými a hokejovými mistrovstvími. Zapamatujte si, že ve fotbale to českému mužstvu nejde. Můžete použít slova jako lemry, nazdárci, simulanti, lenoši, ožralové.

  • Pokud se chcete opravdu blýsknout, tak ledabyle proneste něco ve stylu, že Baroš je už dávno z formy a ani v tom Turecku zas tak nezáří.

Fotbal má dvě mistrovství – Evropy a světa. Od jednoho ke druhému jsou čtyři roky, a tak se po dvou letech střídají – po dvou letech je tedy mistrovství světa, po dalších dvou Evropy, pak zas po dvou rokách mistrovství světa... A mezitím se hrají kvalifikace o postup.

Jarda Jágr, Dominik Hašek...

Co se týká hokeje, je to jednodušší – mistrovství světa se hraje každý rok. Mění se hráči, mění se trenéři, ale jedno se nemění – vždycky hraje Jarda Jágr. I letos bude hrát. Donedávna byl ještě stálicí Dominátor, tedy brankář Dominik Hašek, ale toho už teď dvakrát na mistrovství nevzali, prý že je starý. Prosím vás, 46 let, to je přece mladík, ne?

  • Jardovi Jágrovi je mimochodem 39 let, a jak válí.

Důležitost NHL

Pak je tu druhá věc, která se řeší rok co rok. A to krajánci. Tak se – v hokeji – říká těm, co hrají v NHL. (Ve fotbale se těm, co hrají v zahraničních ligách, říká legionáři.) Ano, pár našich hokejistů hraje také ve Švédsku, Finsku, dokonce Rusku v KHL (třeba ten Jarda Jágr). Ale NHL (to je americko-kanadská hokejová liga) má prostě jiný zvuk.

Jestli se váš manžel rozčiluje kvůli krajánkům, tak ti většinou odmítli reprezentovat. Děje se tak většinou každý rok. Oni stejně můžou přijet jen ti, jejichž mužstva vypadla v play off o Stanleyho pohár. Avšak prý jsou z těch bojů tak unaveni, že nějaké mistrovství by na ně bylo už příliš. A ti ostatní nemůžou přijet, protože tam za mořem pořád ještě hrají.

Což je další věc – jmenuje se to mistrovství světa, ale USA a Kanada, protože se u nich hraje o finále poháru, nikdy nepošlou ty nejlepší hráče. Protože ti hrají. Stanleyho pohár má větší cenu než ten z mistrovství.

Hokejový slovníček vašeho muže

A na závěr pár obecných frází, s nimiž se během sledování hokeje můžete z úst manžela setkat:

To je debil! = Buď náš hráč nepřihrál, nezakončil, nebo rozhodčí pískl něco jiného, než měl písknout podle vašeho muže.

Copak seš slepej?! = Náš hráč nepřihrál jinému našemu hráči, případně rozhodčí podle manžela špatně posoudil situaci.

Co se tam motáš?! = Náš hráč byl v útočném pásmu dřív jak puk, což se nesmí. (Odborně se tomu říká postavení mimo hru.)

Ten vůl je děravej jak moje ponožky. = Náš brankář dostal gól.

Už se perou! /s radostným nádechem/ = Hráči obou celků psychicky neunesli průběh zápasu.

A je to tam! /s výkřikem radosti/ = Naši dali gól. (Skutečně to nemá sexuální podtext.)

Existuje více frází, ale na úvod tohoto rychlokursu to zatím bohatě stačí. Takže hezké fandění!