Líbání je příjemné a vzrušující. A k máji, měsíci lásky, neodmyslitelně patří! Dlouhý francouzský polibek může být mnohdy lepší než nekvalitní sex. Podle mnohých posiluje imunitu, zmírňuje bolesti, zlepšuje stav zubů, zkrátka přináší samá pozitiva. Jenže vše může být jinak, než se zdá. Jsou totiž věci, které vás mohou od vášnivých polibků také odradit. Třeba mononukleóza nebo rakovina.

Mohlo by vás také zajímat: Příběh Justýny: Jeho polibek mě málem zabil

Věděli jste že:

  • 90 % lidí se pravidelně líbá.
  • Čtyři z pěti žen odmítají sex bez polibků.
  • 10 % žen a 11 % mužů se při sexu nemá potřebu líbat.
  • 42 % lidí žijících v manželství přiznává, že líbání s partnerem už nepotřebuje.
  • 63 % žen by dalo přednost líbání před milováním, naopak stejný počet mužů by upřednostnil sex bez polibků.
  • Pravidelné líbání může prodloužit život až o 5 let.

1. Mononukleóza

Ne nadarmo se jí říká nemoc z líbání, anebo také nemoc puberťáků. Virus Epstein Barrové (EBV), který ji má na svědomí, se totiž nejčastěji šíří slinami. Virus však v sobě nosí až 90 % lidí, ale zdaleka ne u každého se nemoc projeví. Jen 5 % nakažených infekční mononukleózou onemocní. Nejčastěji se objevuje u mladých lidí mezi 13 a 18 lety, ale není neobvyklá ani u starších. K nákaze je třeba kontakt se slinami, a proto se nejčastěji chytí právě líbáním. Nakazit se ovšem dá i tak, že se napijete ze stejné láhve, nebo si kousnete ze stejného jídla jako nosič infekce.

2. Příušnice

Přenáší se kapénkami slin, a tak je riziko, že se chytí právě při líbání, poměrně velké – tedy setkáte-li se s infikovaným partnerem. I když se nejčastěji objevují u dětí do 15 let, nejsou ale neobvyklé ani u dospělých, kteří v sobě nemají protilátky. Pro nemoc je typické zduření jedné, anebo obou, příušních žláz a vysoké teploty. Pokud se objeví v dospělosti, může způsobit velké problémy. U mladých mužů hrozí zánět varlat, což může způsobit trvalou neplodnost, u žen pak mohou být napadeny vaječníky a prsní žlázy. Hrozí také zánět mozkových blan.

3. Syfilis

Známá a nepříjemná pohlavní nemoc, která dříve zabíjela, je dnes léčitelná, ale je třeba na ni přijít včas. I když si většina lidí myslí, že se přenáší jen při sexuálním styku, není to tak docela pravda. Až 5 % lidí se prý nakazí líbáním! Pokud dojde k přenosu touto cestou, objeví se pro nemoc typický tvrdý vřed právě v ústech a může se přidat zduření místních uzlin. Problém je ale v tom, že příznaky časem vymizí, nemoc ale ne – útočí v dalších fázích, znovu a zákeřněji. Například pro druhou fázi je typická vyrážka po těle. Neléčená syfilis může zanechat vážné následky.

4. Rakovina jazyka, krku a mandlí

Nejen orální sex, ale i líbání může stát podle nejnovějších studií za vznikem orofaryngeální rakoviny, což je rakovina kořene jazyka, zadní části krku nebo krčních mandlí. Je zde totiž velká možnost nakažení lidským papillomavirem HPV, který může mít na svědomí nejen rakovinu děložního čípku, ale také hlavy a krku. Odborníci z USA potvrdili, že za minimálně 70 % případů rakoviny krčních mandlí stojí právě HPV. Riziko nákazy pak stoupá s počtem sexuálních partnerů.

KAFE.cz zjistilo:

  • Líbáním se přenáší běžné choroby, jako je rýma, chřipka a různé virózy.
  • Při líbání může dojít také k nakažení spalničkami, zarděnkami či planými neštovicemi.
  • Stačí chvíle vášnivých polibků a pásový opar nebo afty a opary mohou být také na světě.