Diskutujte: Považujete líbání za nevěru, anebo ne?

Hranice mezi flirtem a nevěrou je tenká. Někdo považuje za nevěru už líbání, jiný je tolerantnější. Líbání je podle něj flirt a nevěra až samotný pohlavní styk. Polovina lidí však podle průzkumů příliš tolerantní není – když se partner líbá s jinou, je nevěrný. A hotovo! Problém ale je, pokud má onu hranici každý z partnerů nastavenou jinak…

Líbání považuje za nevěru 50 % lidí

  • Muži jsou mnohem více nevěrní než ženy. Tvrdí to statistiky. Nevěru partnera prý řeší až 24 % žen, ale záletnou partnerku jen 2 % mužů. Jiné výzkumy však tvrdí, že ženy umějí lépe lhát.
  • Téměř polovina Čechů za nevěru považuje samotné líbání. Naopak deset procent líbání označuje jen za flirt.
  • Ženy jsou schopné nevěru odpustit spíše než muži. Jen 16 % z nich ji bere jako zcela neodpustitelnou a vztah ukončí.
  • K první nevěře často dochází po třech až pěti letech vztahu.

Vášnivě se líbal s jinou, prý o nic nešlo!

„Na podnikovém večírku jsem nachytala partnera, jak se líbá s jinou. Tvrdil mi, že o nic nešlo, že polibky nejsou nevěra! Jenže já to vidím jinak. Ruce měl všude, jazyk až v krku a kdybych tam nepřišla, kdoví, jak by to dopadlo. Od té doby se snaží, nosí mi květiny, pomáhá doma. Ale já pořád nevím, zda mu mám odpustit,“ říká paní Lada (35).

Odborníci: Líbání je nevěra!

I když se na to každý dívá jinak, podle odborníků na vztahy je líbání jednoznačnou nevěrou. Málokdy totiž zůstane jen u něj, a tak zatímco napoprvé jste se jen líbali, napodruhé už většinou dojde k sexu. „Dokážu tolerovat skoro všechno – že partner téměř není doma, a když je, leží u televize, nepomáhá mi, nosí málo peněz. Co ale přejít nedokážu, je nevěra,“ říká Petra (37).

Líbal se se sekretářkou, rozvádíme se

A pokračuje vlastním příběhem: „Jeden večer jsem se stavila u něj v kanceláři – a on se líbal se sekretářkou! Tvrdil mi, že to nic není, že přece nejde o nevěru. Podle mě jde – a hotovo. Říkal, že s ní nic neměl, jen se nechal unést, ale nevěřím mu.“ Vše skončilo tak jako u každého druhého manželství u nás – rozvodem.

Nachytán při líbání: Neunáhlete se!

Univerzální rada ani řešení neexistuje, a tak záleží jen na vás, co všechno jste partnerovi ochotna tolerovat. I když ženy jsou schopny více odpouštět než muži, přece jen jsou po tom, co partnera nachytají při líbání s jinou, ostražitější a méně důvěřivé. Pokud ale ze strany partnera šlo opravdu jen o náhodný polibek v alkoholovém opojení, může váš vztah paradoxně posílit – bude se víc snažit a změní své chování k vám. Nejednejte proto unáhleně. Vše si zjistěte a promyslete, než vyřknete ortel.

KAFE.cz zjistilo:

  • Muži jsou méně tolerantní k nevěře partnerek, a to i tehdy, kdyby se jednalo o sex s jinou ženou. V případě lesbického polibku by se prý s partnerkou rozešla jedna třetina mužů.
  • Ještě méně chápaví jsou muži v případě, že nachytají partnerku, jak se líbá s jiným. 82 % z nich by polibek považovalo za nevěru.
  • Jen jeden z pěti dospělých prý žije zcela monogamně. Ostatní partnera podvádějí, podvedli anebo se chystají podvést.