Rozvod je na spadnutí? Inspirujte se v naší galerii, jak na to!

Tahanice

Od soudu jsem odcházela s pocitem ohromné úlevy, že už mám kapitolu nepodařeného manželství za sebou. Nekonečné dohady, nevěry, podvody, lži a polopravdy, křik, obviňování, výčitky a psychický teror jsou pryč. I přes všechna prvotní úskalí jsme dokázali najít společnou řeč, snad i kvůli dětem. On podváděl a proháněl sukně, já seděla doma a pomalu rozmotávala klubko jeho lží a trapných alibi. Jakmile jsem na něj uhodila, rozhořela se válka o majetek a péči o děti. Mohla jsem se vzdát a ukončit dvouleté spory souhlasem s jeho podmínkami, ale proč bych měla ustupovat, když to byl on, kdo zradil? Tvrdohlavý přístup se mi mimořádně vyplatil a dnes jsem konečně volná a spokojená.

Výstražná kontrolka

Dokud jsme fungovali jako manželský pár, patřili jsme do osmičlenné party přátel. Každý druhý víkend jsme vyráželi na chalupu, popíjeli a horlivě diskutovali. Přes léto jsme podnikali výlety na kolech, v zimě se lopotili na šumavských kopcích. Naše děti si skvěle rozuměly a já měla pocit, že přátelé jsou jako naše druhá rodina. Nedala bych na ně dopustit. Od chvíle, co jsme oznámili rozchod, vztahy ochladly. Všichni měli moc práce, uzávěrky, inventury a děti, co pošesté chytily vši. Měla jsem svých starostí dost, a tak jsem byla na jednu stranu i ráda, že akcí není tolik a mohla jsem se soustředit na svůj osobní život.

Nový start

Nádech, výdech. Všichni mí přátelé stáli na mojí straně a pro manželovy úlety neměli pochopení. Nemohla jsem se dočkat, až je vytáhnu ven a užijeme si zábavu jako za starých časů. Hned jsem volala kamarádce, ale nesetkala jsem se s nadšením. Její vlažný přístup se opakoval týden co týden. Nepochodila jsem ani u ostatních. Trvalo mi dlouho pochopit, že právě já jsem ten důvod, proč se halí do výmluv a vytáček.

Po měsíci doprošování jsem vyrazila sama na skleničku. Seděla jsem v pohodlném křesle s kožešinkou a začetla se do nového románu, když mě ze snění vytrhla Ivana. Asi jí bylo hloupé proplout kavárnou a nezavadit o mě pohledem. "Ahoj, promiň, že je to teď tak hektický. Až se to ustálí, něco podnikneme." I hlupák by poznal, že mě vybízí, abych četla mezi řádky. "Obvolala jsem vás všechny a mám po krk věčných výmluv. Bylo by mi milejší, kdybyste mi řekli pravý důvod vašich odmlk. Ale vnucovat se nebudu."

Zarazila se nad mou upřímností, přisedla a rozpovídala se. Liché číslo se pro partu nehodí, vždycky jsme vyráželi v párech, a tak marně čekají, až se po mém boku objeví někdo, kdo by nás doplnil do plného počtu. Proč platit za prázdné lůžko? V tanečních pro pokročilé i při amatérských turnajích počítají s dvojicemi. Zahrála jsem divadlo, že chápu a něco se svým osobním životem udělám. Ale věděla jsem, že právě ztrácím své přátele, svou druhou rodinu. I když byla její slova zabalená do krabičky se třpytivou mašlí, zraňovala mě víc, než si uměla představit. Nemám sílu scházet se s lidmi, kteří takhle uvažují. A děkuji svému muži, že mě nepřipravil jen o lásku a podporu, ale i přátele s na dlouhou dobu i společenský život!