Jak zjistit, že má partner milenku, se dozvíte v galerii.

Když jsem manželovi sdělila, že všechno vím, nezapíral. „Mrzí mě, že ses to dozvěděla. Nechtěl jsem tě zranit. Obě moje přítelkyně vědí, že tě miluju, že se rozvádět nechci a že rodina je pro mě nejdůležitější.“

Rozplakala jsem se. „Ale proč? Proč máš ty ženské?“ Jakub se odmlčel. „Vzpomínáš si, jak jsi mi před šesti lety, po narození Evičky řekla, že tě sex přestal těšit? Chápal jsem to, milování bylo pro tebe vždy spíš oběť z lásky ke mně. Doufal jsem, že se to změní. Ale potřeboval jsem v milování odezvu. A tak jsem se seznámil se Sašou, která je na tom podobně jako já. Potřebuje někoho, s kým může sdílet intimní chvíle s radostí, bez pocitu, že se obětuje, a bez ,počítání oveček‘, kdy už ta oběť konečně skončí.“

„A co ta druhá ženská,“ vyptávala jsem se mezi vzlyky. I když v něčem měl pravdu. Ano, sex pro mě byla oběť, a já byla ráda, že frekvence našeho milování se scvrkla na asi tak jednou za měsíc.

„Pokud jde o Milenu, tak to je kamarádka. Tady nejde o sex. S nikým si tak skvěle nepopovídám jako s ní. Navíc je lesbička…“ „Tak proč se mnou vůbec jsi?“ vybuchla jsem. - „Jsem s tebou, protože tě mám rád. Jsi laskavá, milá, umíš vytvořit krásný domov a jsi skvělá máma. A taky jsi krásná! Spousta chlapů mi tě závidí!“ - „Ale k čemu mi to je, když si užíváš s jinými ženskými,“ hořekovala jsem. - „Ale jen to, co si nemůžu užívat s tebou,“ pravil Jakub. „Tyhle vztahy naše manželství a soužití neohrožují!“

Tak on si pěstuje jednu erotomanku a jednu lesbu! Abych byla upřímná, nevím si s tou situací rady.

Jana H., Praha

Odborník radí

PhDr. Petr Šmolka

Dotaz paní Jany je poněkud absurdní. Co to znamená netolerovat? Dělat manželovi scény a předpokládat, že si ho tím získáme? Přivázat ho k radiátoru topení a znemožnit mu vycházky?

Jana má své důvody, proč se (zatím) nechce rozvádět. Jakub jí sice ubližuje, nechová se k ní však aktivně zle či hrubě a je docela dobrý otec. Dokonce má verzi, že milenky jsou z jeho strany vlastně projevem ohleduplnosti. Jana by se ve vlastním zájmu nemusela držet zavádějícího mýtu - že jen nespokojený muž je nevěrný. Existuje spousta důvodů, pro něž si muž najde milenku, narušené vztahy s manželkou jsou jen jedním z nich. Zájemce mohu odkázat na svou knížku Nevěra pro podváděné a podvádějící, těch možných motivací jsem tam uvedl bezmála 30.

Jana si možná nyní nedovede představit, že by s Jakubem měla intimně žít; není ale nutné svazovat se proklamacemi, že už nikdy. Užitečnější by byla návštěva manželské poradny. Snad mi odpustí jednu radu závěrem. Mohla by udělat Jakubovi z jeho záletů pravidlo.

Se Sašou každou středu 19 až 23, s Milenou třeba pátek ve stejnou dobu. Chcete-li komukoli něco otrávit, udělejte mu z toho povinnost.

Na cestu by mu mohla dávat svačinu a bandasku s kávou.