Milá Gabrielo!
Návrat po mateřské pauze (odmítám tomu říkat dovolená!) je samozřejmě stres jako hrom. Zvláště v kvalifikované práci. Většinou se v tomto stavu kombinují pocity úzkosti (zhloupla jsem, nezvládnu to), strach ze změny a někdy také výčitky svědomí (protože opouštím dítě).

Tak všechny tyhle pocity si zakažte.

Návrat do práce je životní etapa, které se nelze vyhnout, pokud nechcete zůstat už celý život v domácnosti. (Což bych Vám nedoporučovala.) A Vy se tam vlastně těšíte, jen se bojíte selhání. Proč byste ale měla mít v práci problémy? Mateřstvím Vám mozek nezakrněl a IQ se nesnížilo, naopak. Za 3 roky mateřské se z Vás nestal někdo jiný. Není vůbec žádný důvod, proč byste svou práci nezvládla teď, když jste ji zvládala předtím. Změny, které se tam ve Vaší nepřítomnosti udály, doženete „za pochodu“. Začátky třeba nebudou úplně brilantní, něco nebudete vědět, uděláte možná nějaké chyby – no a co? To je úplně normální a všichni s tím budou počítat. Nejspíš to ale nebude dlouho trvat a zjistíte, že je Vám v práci dobře a že si v ní svým způsobem odpočinete od domácích starostí.

O práci samotnou bych si tedy zas takové starosti nedělala. Problém vidím spíš v tom, jak sladíte zaměstnání a dítě – jak si zorganizujete domácí provoz, kolik času budete na dceru mít, jak si s manželem rozdělíte povinnosti atd. Návrat do práce totiž může (ale samozřejmě nemusí) být krizový i pro partnerský vztah. Někteří muži si během mateřské rádi zvyknou na to, že mají ženu doma a ta že se o všechno se stará (tak jim to pochopitelně vyhovuje). Když jde žena do práce, ztrácejí své výsadní postavení a pohodlí a některým to začne hodně vadit. Vztekají se, stěžují si, odmítají převzít „ženské“ povinnosti atd.

Řada manželství začíná skřípat právě v tomto období.

Možná Váš manžel k tom u sklony nemá a žádný problém nenastane. Přesto doporučuji ještě teď, dokud jste doma, rozdělit úkoly a naplánovat, kdo, co a kdy bude dělat. Mezitím si užijte poslední měsíc nerušeného mateřského volna, nestresujte se a do práce se zkuste těšit.