„Mám ráda oslavy a kdyby bylo na mně, slavila bych všechno, co se dá. Jenže můj partner je pravý opak. Uznává jen Vánoce a narozeniny, ovšem ty si ještě zásadně nepamatuje, takže mu je musím připomínat. Pro mě má ale velkou cenu naše výročí svatby a strašně mi vadí, že ho můj muž ignoruje. Vždyť je to den, kdy jsme si řekli své ano a dali tak najevo, že se máme rádi,“ vypráví smutně paní Eva (34). „Letos jsme měli slavit pět let, nachystala jsem večeři, čekala, že alespoň to oslaví. Jenže když manžel přišel domů z práce, jeho reakce byla: „Nemám hlad, už jsem jedl.“ Na výročí si ani nevzpomněl! Strašně jsme se pohádali a já to obrečela. Přijde vám to normální neslavit výročí? Mně ne,“ pokračuje.

Muži oslavy nemusí, ženy po nich prahnou

Muži se do oslav většinou příliš nehrnou, je to pro ně totiž mnohem jednodušší. Nemusí na nic myslet a hlavně nemusí utrácet za dárky a květiny. Ženy to ale většinou vidí jinak a fakt, že si partner ani nevzpomene, že se přesně před rokem brali, seznámili či měli první sex, si často berou osobně a vnímají jako urážku. „Můj partner by nejradši neslavil nic. Na Valentýna říká, že je to americký svátek, a ten neslaví. MDŽ je komunistický svátek, takže ten ignoruje. Den matek oslaví jen se svou matkou, mně prý má popřát syn. Jenže ten má dva roky… A tak bych mohla pokračovat. Svátky neslaví, neb rodiče to neslavili též, výročí svatby se prý slaví až kulatá,“ stěžuje si další nespokojená čtenářka Irena (32).

Oslavy jsou fajn, ale nesmí se přehánět

Možná si vzpomenete na pohádku O princezně, která ráčkovala, v níž princezna slavila narozeniny čtyřikrát ročně – jarní, letní, podzimní a zimní. Ano, příliš oslav rozhodně není běžné a ani normální. Třeba slavit měsíční výročí svatby anebo svátky podle všech dostupných kalendářů je pro většinu lidí opravdu příliš. Ale na druhé straně, pokud máte partnera jako paní Irena, moc rodinných sešlostí si neužijete.

  • Přitom oslava takového svátku či výročí nemusí být vůbec špatná věc – můžete si připravit dobré jídlo a pití a udělat si příjemný večer s partnerem anebo se sejít se svými blízkými. Není nutné si dávat drahé dary, ovšem květina či dobrá pozornost ženu vždycky potěší.

Neslavte vše, udělejte kompromis

Co je tedy ideální? Domluvit se s partnerem na kompromisu. Každý z vás by měl z něčeho ustoupit. Pokud chcete slavit výročí svatby, seznámení, prvního sexu, první návštěvy u rodičů, prvního polibku a kdoví čeho ještě, partner pro to asi nebude mít pochopení. A tak se zkuste domluvit, že zůstanete jen u jednoho z nich – svatby či seznámení, ale že to oslavíte pořádně. To samé platí o dalších svátcích – nemusíte slavit Valentýna i 1. máj, lásky čas – zvolte jen jeden.

  • Vezměte společně kalendář a zakroužkujte dny, které spolu oslavíte. Vyvěste ho na viditelné místo, aby jej měl partner na očích a na těch pár oslav, které jste si v něm označili, určitě nezapomněl.

KAFE.cz zjistilo:

Co se většinou slaví:

  • Narozeniny
  • Svátky (Jmeniny)
  • Vánoce
  • Velikonoce

Co někteří také slaví:

  • Mezinárodní den žen
  • Valentýn
  • Den matek
  • 1. máj
  • Výročí svatby
  • Výročí seznámení

A co slavíte vy?