Milá Květo!

Je přirozené , že stabilní homosexuální páry chtějí vychovávat děti. Taky se to často děje, především v lesbických dvojicích. Buď jde o dítě z předchozího heterosexuálního vztahu nebo – jako by to bylo u Vás – plánované spolu s partnerkou.

U nás zákon neumožňuje lesbickým párům adopci ani umělé oplodnění.

V některých státech západní Evropy jsou právní úpravy liberálnější a nejspíše to časem pokročí i u nás, ale to Vám v tuto chvíli není nic platné. Lesbičky si tedy musí otěhotnění „zařídit“ soukromě a mají v zásadě tři možnosti.

  • Otěhotnět ve spolupráci s kamarádem-gayem nebo párem gayů . (Riziko, že se budete o dítě přetahovat. A celkově dost komplikované.)
  • Otěhonět s někým prakticky neznámým, event. za úplatu (Riziko: nevíte nic o zdravotních a dědičných problémech „otce“. Výhoda: muž se ztratí z Vašeho života a nebude si dělat na dítě nárok.)
  • Třetí a nejrozumnější možnost je ta, kterou jste zvolila Vy a Vaše partnerka: dohoda s heterosexuálním kamarádem, který bude biologickým (nikoliv právním) otcem dítěte. Dělá se to tak a na lesbických serverech najdete takových inzerátů plno ( „Hledáme kamaráda - tatínka……“ apod.)

I tohle řešení má samozřejmě svá úskalí. Především si všichni zúčastnění musejí maximálně důvěřovat. Biologický otec by měl mít jistotu, že bude-li chtít dítě vídat (třeba jako „strejda“ nebo přítel rodiny), umožníte mu to, ale nebudete od něj teď ani v budoucnu nic žádat. (Teoreticky totiž může nastat situace, že se matka dostane do existenčních problémů, uvede biologického otce dítěte, bude od něj žádat výživné – a otcovství se analýzou DNA pochopitelně potvrdí.) Otec by asi na rodném listě uveden nebyl, takže dítě by mělo úředně pouze matku - Vás. Vaše partnerka, která by ho spolu s Vámi vychovávala, by k němu bohužel neměla žádný právní vztah. To znamená, že pokud by se (nedej bože) s Vámi něco stalo, neměla by ona na dítě žádný nárok.

Pro takovou situaci u nás bohužel zatím není právní úprava.

Pokud jde o Vaše etické pochybnosti, zda si vlastně do lesbického vztahu dítě pořizovat: Myslím, že nejsou na místě. Pro dítě je pochopitelně ideální, když vyrůstá v klasické (fungující!) rodině. Ale život je ideální málokdy. Velké procento dětí žije jen s jedním rodičem (většinou matkou) nebo v čistě ženském prostředí (třeba s matkou a babičkou.) Když ho vychovávají rozumně, neutrpí žádnou zásadní újmu. Ze zkušeností i z odborných zahraničních studií také vyplývá, že děti z tzv. homoparentálních rodin se neliší od dětí z rodin heterosexuálních – ve vývoji, v genderových postojích ani v sexuální orientaci. Předpokládá to samozřejmě vyváženou výchovu a nějaké mužské (heterosexuální) vzory v okolí (v širší rodině, mezi Vašimi přáteli, ve sportovním klubu apod.) Nebude to snadné a rozhodně narazíte na spoustu odmítavých reakcí. Připravte se na to. Rozumní a osvícení lidé Vás naopak podpoří. (Zdá se, že k nim patří i Vaše rodiny a to je obrovské plus.) Rady a zkušenosti kolem L-rodičovství (tj.lesbického) najdete také na internetu, např. na www.lesba.cz nebo www.drbna.cz.