Kde se vzal

Více než 4800 let př. n. l. v dobách starověkého Egypta se do jemných kroužků splétala ostřice a rákosí, které pak ženy nosily jako prsteny. Zámožnější muži je vyráběli z kůže, kostí nebo vzácné slonoviny. Vždy však muselo jít o co nejpravidelnější kruh, který symbolizoval věčnou lásku, období bez začátku a konce. Římané byli o něco více pragmatičtější, na romantická gesta netrpěli a prsteny vyráběli ve dvou provedeních. Železné prsteny na doma a práci, ty s drahými kameny byly k ukazování na veřejnosti.

Ideál

Zásnubní prsten by měl zdobit výrazný kámen, který doplňuje jednoduchý kroužek. Stále vedou nezničitelné diamanty, kterým v roce 1477 položil základy arcivévoda Maxmilián Habsburský, ale do popředí se dostávají i perly, minerály nebo bílé a růžové zlato. Jako by ideální zásnubní prsten říkal: "Vím, jaká jsi a takovou si tě chci vzít!"

I když se fantazii meze nekladou, vychází se z nesmrtelné klasiky - tenký zlatý kroužek a jeden výrazný a oválný diamant, který je připevněn čtyřmi krapnami.

Je radost ze zásnub přímo úměrná ceně prstenu? Ne. Dříve se tradovalo, že by měl mít hodnotu tří průměrných platů muže, což už ale naštěstí pro mnohé neplatí. Mnohem více slz štěstí způsobí takový, který padne a odráží styl budoucí nevěsty. Takový vybrat může být ale pro některé muže nadlidský výkon. Je dobré tedy požádat o pomoc s výběrem kamarádku, případně maminku či sestru partnerky a v neposlední řadě by měli umět poradit i při samotné koupi prstenu.

Kam s ním?

Při zásnubách se prstýnek nasazuje na prsteníček levé ruky a zůstává tam až do dne svatby. Je-li vám líto, že jste si ho užili bezmála rok a teď by měl ležet doma ve šperkovnici, dejte mu šanci. Můžete ho nosit společně se snubním prstenem na stejném místě nebo na pravé ruce. Svazek už symbolizuje jen snubní, který jste si s partnerem vyměnili u oltáře, a tak si může zásnubní cestovat, kam chce.

Nahlédněte do galerie a projděte si zásnubní prsteny, kterými se chlubí celebrity.