Milá Ingrid,

na devadesát procent s vámi souhlasím! Jsem přesvědčena, že pokud má člověk vytříbený vkus a styl, pomíjivým módním trendům rozhodně otročit nemusí. Všimněte si, že ty nejlépe oblékané ženy světa trendy buď úplně ignorují (jako Charlotte Gainsbourg, Catherine Deneuve, Tereza Maxová nebo Angelina Jolie) anebo je samy vytvářejí, protože prostě nosí to, co se jim líbí (jako Kate Moss, Sienna Miller nebo pophvězda Lady Gaga). Dokonce i velmi úspěšní módní návrháři (třeba Giorgio Armani nebo Donna Karan) často zdůrazňují, že jejich oblečení nepodléhá trendům a že dávají přednost nadčasové kvalitě.

Jsem přesvědčena, že pokud má člověk vytříbený vkus a styl, pomíjivým módním trendům rozhodně otročit nemusí.

Ostatně, totéž vám řekne i každý profesionální stylista: módní trendy jsou pouze koření, které může váš šatník zlehka osvěžit podle momentální sezóny. Ale základ garderóby by měl být nadčasový. Kvalitní rovné džíny, bílá košile, černé sako nebo kožená bunda, to jsou kousky, které můžete nosit léta a stále v nich budete vypadat dobře. A také se vyplatí investovat do nich nějakou korunu navíc (na rozdíl od saténové kombinézy, legín s leopardím potiskem nebo asymetrické halenky s šesti volány, které na sebe vezmete nanejvýš jednou).

Vaše kolegyně zřejmě patří do té, bohužel dosti početné, kategorie českých žen, které se domnívají, že mít styl znamená koupit si pět levných triček v Mangu nebo „háemku“. K tomu bílou kšiltovku pošitou třpytivým nápisem, sluneční brýle s lesklými kamínky, asijský padělek kabelky „vuittonky“ – a další nepovedená kopie Victorie Beckham může vyrazit do ulic. K tomu lze podotknout snad jen jedno: kdo nemá vkus, toho nezachrání ani celá hora módních časopisů.

Kdo nemá vkus, toho nezachrání ani celá hora módních časopisů.

A proč jsem tedy napsala, že s vámi souhlasím pouze na devadesát procent? Protože si myslím, že někdy přece jen stojí za to vzít v úvahu, jak svým oblékáním působíte na lidi kolem sebe. Zejména pokud, jak píšete, pracujete s veřejností. Ať chcete nebo ne, vaši zákazníci si na vás udělají názor během pár vteřin a vaše oblečení, účes a make-up v tom hraje nemalou roli. Pokud hodláte v kariéře postupovat vpřed, mohlo by se vám vyplatit, když svůj styl pracovního oblečení maličko přizpůsobíte tomu, co nosí vaši nadřízení. Protože jste ale nenapsala, v jakém oboru pracujete, nedokážu posoudit, jestli si v kovbojských botách šlapete po štěstí nebo vás naopak donesou, kamkoli si zamanete…

Na závěr mi dovolte ještě malou poznámku k nakupování v sekáčích. Ano, nakupují v nich i superbohaté módní ikony a ano, najdete v nich spoustu zajímavých kousků za pár korun. Ale když se v sekáči obléknete od hlavy až k patě, bude to poznat. Vždycky se proto vyplatí zkombinovat zajímavý secondhandový úlovek s některým z těch již zmíněných pilířů šatníku – kvalitními džínami nebo sakem z dobrého materiálu. Pak se můžete být jistá, že budete vypadat opravdu stylově a vaše kolegyně zblednou závistí.

A pokud ne, alespoň budete vědět, že opravdu nemají vkus!