Milá Moniko!

Život by byl velmi přehledný, kdyby všechno bylo tak, jak to být má. Kdyby muži navždy milovali své zákonité partnerky, kdyby jim uměli být vděční, kdyby nemysleli na jiné ženy… Jenže tak to bohužel na světě nechodí. Nikdy nemáme lásku partnera stoprocentně a navždy jistou.

  • Vy máte pocit, možná oprávněný, že se Vám Váš přítel vzdaluje.

A přitom, jak píšete, by přece měl milovat jen Vás. Pomohla jste mu, když měl problémy, jste zkušená a atraktivní žena – tak proč má potřebu se sbližovat s nějakou jinou? Důvod může být jak v něm, tak ve Vás. On má možná sklon partnerky po určité době střídat. Nebo se jen tak baví a „ta druhá“ pro něj nic neznamená. Podle Vašeho vylíčení mi ale nepřipadá jako přelétavý typ. Možná je tedy problém v tom, že se ve vztahu s Vámi necítí úplně spokojený. Podle krátkého dopisu samozřejmě těžko soudit.

  • Mohu se tedy mýlit, ale mám pocit, že máte k partnerovi spíše racionální a poněkud vlastnický vztah.

Působíte na mě jako sebevědomá, dominantní žena, která ví, co chce, a má ráda věci pod kontrolou. V začátcích Vaší známosti to asi bylo plus. Přítel prožíval krizi a Vaši oporu a sebejistotu potřeboval, aby se sám cítil jistější. Není ale vyloučeno, že ho teď Váš vztah trochu tísní.

  • Nedržíte ho příliš zkrátka?

Jste spolu asi stále, v práci i doma, víte o každém jeho hnutí, pečlivě ho kontrolujete…Dejte pozor, abyste to nepřehnala. Partneři nejsou siamská dvojčata, každý má mít i svůj vlastní životní prostor a pocit určité svobody. Navíc muži jsou od přírody lovci a tak je těší, když jim partnerka trochu uniká, když musejí o ni usilovat. Ne když partnerka honí je. Zkuste tedy Váš vztah trochu uvolnit, méně přítele kontrolovat a řídit.

  • Chápu, že se toho bojíte, ale musíte to risknout, pokud chcete Váš vztah zachránit.

Na Vaši hlavní otázku – jak poznat, že mě miluje – se pokoušejí ženy odpovědět už stovky let. Jednoduchá odpověď neexistuje. Nabízíme Vám i ostatním čtenářkám malý test, který Vám snad trochu pomůže nejistotu rozptýlit:

Test KAFE.cz: Miluje Vás?

Odpovězte si na 10 následujících otázek ANO nebo NE:

  1. Dává Vám najevo, že se mu líbíte, rád se s Vámi ukazuje, má zájem o sex s Vámi?
  2. Chová se k Vám pozorně a se zájmem, je (většinou) milý, často se na Vás dívá, dotýká se Vás?
  3. Snaží se Vám udělat radost - zařídí třeba společnou akci, koupí Vám nějaký nápaditý dárek? (pozor: na květiny moc nedejte, to je spíš doména zkušených svůdců)
  4. O jiné ženy v podstatě nejeví zájem?
  5. Chce s Vámi trávit hodně času, vymýšlí společné aktivity? (tj. nejste až na Xtém místě za jeho koníčky, kamarády a prací?)
  6. Má Vás rád, i když jste zrovna v pyžamu a nenamalovaná, nemocná nebo skleslá? Neutíká od Vás, když máte nějaký problém?
  7. Představil Vás svým rodičům a kamarádům, chodí s Vámi „oficiálně“ do společnosti?
  8. Jste součástí jeho života, chce důležité záležitosti řešit společně? (radí se s Vámi třeba o práci, důležitých rozhodnutích apod.?)
  9. Plánuje s Vámi budoucnost, začíná používat výrazy jako „my, náš…“?
  10. Sice Vám nevyznává denně lásku, ale snaží se pro Vás něco dělat a pomáhat Vám (vydělává na společné aktivity, buduje byt apod.)?
  • Pokud jste si na 5 a více otázek odpověděla ANO, pak Vás pravděpodobně má rád. To ovšem ještě neříká nic o tom, zda ve Vás vidí životní partnerku nebo spíš atraktivní, ale přechodnou známost.
  • ANO na otázky 1 .- 5. vypovídají spíš o zamilovanosti, častěji se vyskytují na začátku vztahu nebo u mužů, kteří to „s ženami umějí“.
  • Naopak ANO na otázky 6. - 10. nasvědčují, že to s Vámi asi myslí vážně.

Muži totiž většinou neradi mluví o citech a neumějí to. Spíše dávají lásku najevo tím, jaké místo Vám ve svém životě vyhradí a co pro Vás dokážou udělat. (Proto by muž, který vede krásné řeči, stále Vám stále vyznává lásku a zahrnuje Vás květinami, měl ve Vás vzbudit mírné podezření. Trochu jako by vystoupil z telenovely, že?) Pokud Vám tedy není 16, vyžeňte si z hlavy romantiku a vášnivá vyznání a všímejte si spíš toho, co muž opravdu dělá. Buďte realistka. Pak Vás nějaký svatý Valentýn a spol. nemůže rozházet.