Rodinná oslava

Šéf vás pozve domů, podává se fondue nebo gulášek, jeho žena upeče štrúdl a děcka si vedle v pokojíčku hrají scrabble. Opravdu chcete slavit rodinné Vánoce dvakrát?

Tip Kafe.cz: Pokud nesnášíte podobné oslavy, vymyslete si nějakou pořádnou výmluvu. Ale až s ní půjdete za šéfem, nezapomeňte na dárek k Vánocům i pro jeho děti.

Pokrytecká oslava

V kantýně mlčky stojíte před stolem pokrytým bílým ubrusem, na míse se krčí krůtí řízečky… Všichni se bojí nalít si o trošku víc vína a o ničem se nedá hovořit, vše zavání průšvihem politické nekorektnosti.

Tip Kafe.cz: Raději si včas naplánujte únik z takového večírku.

Předstíraná zábava

Vedení zajistilo garáž s nádhernými starými vozy. Sedí se na lavicích. Kolegové si nadšeně zkouší, jaké to je sedět za volantem pořádné káry. Všichni tancují. Jídlo je studené a trošku fádní a červené víno má divnou pachuť, všichni se baví, ale vy si připadáte poněkud nepatřičně.

Tip Kafe.cz: Utečte odtamtud a raději se jeďte projet na kole.

Hostina chudého krále

Proč slavit mimo firmu? V zasedačce je také příjemně. O jednu láhev vína se dělíte s osmi kolegy. Někdo vygoogloval ceny vína a všichni je porovnáváte.

Tip Kafe.cz: Raději se vymluvte na bolest hlavy a jděte dřív domů.

Pohodová oslava

Lokál je příjemný, kolegové také a drinky vám chutnají. Smějete se s lidmi, se kterými jste předtím sotva prohodila pár slov. Poslouchají vás jako na poradě. Když ale vypijete o drink méně než ostatní, nemusíte se druhý den v práci stydět za to, co jste prováděla na večírku.

Tip Kafe.cz: Bavte se, ale držte se hesla: Všeho s mírou. To platí o alkoholu, i o hezkých spolupracovnících.

Tipy Kafe.cz pro pracovní večírky

  • Abyste se cítila co nejlépe, vždy si předem zjistěte, v jakém duchu je večírek naplánovaný a jak byste se na něj měla obléknout. Mohlo by se totiž stát, že přijdete ve slušivých večerních šatech, zatímco kolegyně dorazí v riflích a vytahaném svetru. Anebo přesně naopak.
  • Ujistěte se, zda jste zvána jenom vy, anebo i váš partner. Raději si ale rozmyslete, zda jej chcete kolegům představit, či zda ho chcete seznámit s kolegy. V opačném případě se z večírku raději omluvte či běžte sama.
  • Před tím, než se napijete, dobře zvažte, jak jste moc ochotná si kolegy a kolegyně připustit k tělu. Alkohol totiž uvolňuje zábrany, a tak byste mohla například nabídnout tykání někomu, s kým jste to nikdy neměla v úmyslu nebo se svěřit s něčím osobním, co se může obrátit proti vám.