Milá Val!

Na tenhle problém uslyšíte asi různé názory, a to i od odborníků. Někteří jsou pro naprostou otevřenost, někteří méně. Já osobně bych doporučovala určitou zdrženlivost. Tím nechci říct, že by se s dětmi o sexu nemělo mluvit. Mělo, samozřejmě. Ale tak akorát.

Když byl Váš syn mladší, asi jste mu už leccos musela vysvětlovat.

Jak se rodí děti, co je to sex apod. A pak určitě spoustu věcí v pubertě. Kluci by se měli dozvědět včas, nejlépe hned na začátku puberty, co se s jejich tělem děje a proč. Měli by vědět, co jsou noční poluce (aby je to nevyděsilo), taky něco o onanii (že je to v pořádku).

Teď je to ale složitější. Když už dojde na vztah s děvčetem, jistě by se chlapci hodily praktické tipy „jak na věc“. Jenže to většina rodičů nedokáže a neumí. Upřímně řečeno, není divu. Je to přece jen hodně intimní sféra, která se navíc těžko vyjadřuje slovy. I Otcové nebo starší bratři s tím mívají problém, natož matky. A ani dítě vlastně neprahne po tom, aby mu rodiče detailně popisovali sexuální praktiky a vyprávěli o svých zkušenostech. To by ho asi dost vyděsilo. Spíš jen potřebuje nasměrovat, uklidnit a povzbudit.

I když je Váš vztah se synem hodně otevřený, určité hranice byste měla dodržovat.

Děti nás (rodiče) vnímají jako víceméně asexuální bytosti a netouží o našem intimním životě nic vědět. Je skvělé, že se spolu dokážete bavit o jeho vztazích a pocitech, že se Vám svěřuje a Vy ho vyslechnete, i pokud zabrousí do sexu. Ale vysvětlovat mu, co a jak má technicky dělat, to bych nedoporučovala. Rozhodně mu nevyprávějte o svých sexuálních zkušenostech a nevyučujte ho. Je to určité tabu mezi matkou a synem, které má svůj smysl a nemělo by se úplně ignorovat.

Není proto potřeba a není podle mne ani vhodné, abyste mu sama od sebe vysvětlovala, co a jak se v posteli děje.

Pokud se Vás zeptá na něco hodně konkrétního, tak se buď pokuste odpovědět, nebo – když to nejde- přiznejte to. (např. „Nezlob se, o tomhle s tebou mluvit nedokážu. Ale pomůžu ti něco si o tom najít.“) Osvědčenou a ne úplně špatnou metodou je poskytnutí literatury. Projděte se knihkupectvím a vyberte něco, co Vám bude připadat vkusné a přitom dostatečně informativní. Kupte mu to a předejte - úplně normálně, bez velkých řečí. (Např. v Portálu vyšla publikace Sylvie Schneider „Co by kluci měli vědět o sexu“.)Nebo hledejte na internetu a doporučte mu konkrétní webové adresy. Předpokládám ale, že to už dávno udělal sám. Dnes, v internetovém věku, není pro děti žádný problém informace získávat, spíš se v nich nedokážou zorientovat.

A v tom mu můžete hodně pomoci.

Měl by pochopit, že:
Sex je normální přirozená věc. A že nejde jen o soulož (jak si kluci často myslí), ale i mazlení, intimní dotyky a vzájemnou blízkost.
Jak to vidí holky. Kluci jsou totiž často tak pohlceni svou vlastní nejistotou a hormony, že zapomínají, jak se cítí jejich děvče. Můžete mu to pomoci pochopit (např.: Holky v tomhle věku nemají rády když…bojí se, že ..atd. Ale bez naturalistických detailů.)
Sex není výkonnostní disciplína. ( Z přemíry sexu v médiích i z řečí kamarádů mohou kluci dostat komplexy. Nabudou dojmu, že se v sexu hlavně musí předvést, být „borci“, dlouho vydržet apod.) Snažte se, aby Váš syn v intimních vztazích neztratil sebedůvěru a spontaneitu, aby si trochu věřil. Vysvětlete mu, že sexuální zkušenosti a výkonnost se přeceňují, že ve skutečnosti nikdo není až takový přeborník, tak ať si ze své nezkušenosti nedělá hlavu. A ať si sex užívá, protože to má být radost a ne stres.