Milá Val,

když se tak rozpomínám na svoje pubertální, či dokonce předpubertální období, musím říct, že odpovědi na otázky týkající se sexu jsem hledal a nacházel - a nebyl jsem v tom zdaleka sám - spíš u spolužáků a starších kamarádů než u rodičů.

A jak otázky, tak odpovědi na ně přicházely samy a přirozeně.

Začalo to hned první školní den, kdy jsem nastupoval do první třídy a tlačil se u vchodu do budovy, vedle nějž byla do omítky vyryta slova „Kvietok je...“ a realisticky vyvedený ztopořený penis s chlupatým moudím. Nebyl jsem sám, kdo si toho všiml, a jakmile jsme se ve škamnách trochu otrkali, přišla na onu vyrytou záležitost řeč. Tak jsem se dozvěděl, že Kvietok je školník a že to, co mají chlapci mezi nohama, zdaleka není jenom na čurání, a proto to od jistého věku a za jistých okolností topoří.

Ve třetí třídě mě družinářka, které se mimochodem říkalo Val stejně jako Vám, milá Val, vytahala za vlasy nad ušima (kdo s tím má zkušenost, ví, že to pekelně bolí), protože jsem po vzoru spolužáka Jamila Kharboutliho kreslil kosočtverce s čárkami uvnitř a po vzoru spolužáka Libora Běhounka je nadto opatřoval čárkami okolo.

Ve čtvrté třídě jsme s Jirkou Bártou a Richardem Skrbkem u garáží našli použitý prezervativ a na radu o dva roky staršího a mnohem zkušenějšího Zdeňka Rohlíka jsme ho napíchli na klacek a strašili jím holky. Předtím nám Zdeněk samozřejmě dopodrobna vysvětlil, čím je ta guma naplněna a jak se to tam dostalo.

V páté třídě omakal Zbyněk Dvořák přes okenní závěs Katku Hradeckou.

My, kteří bychom si na něco takového nikdy netroufli, jsme alespoň cítili takové lehké mrazení v podbřišku.

V šesté třídě přinesl Mirek Pokorný do školy zahraniční pornočasopis, kde bylo vidět úplně všechno. Pamatuji si, že ženy na fotkách měly škrabošky, paruky a chlupatá lýtka, muži měli mroží kníry a srstnaté hrudě a celé se to odehrávalo v záplavě konfet a girland - jako že povedenej večírek. Někdy v té době jsme s již zmíněným Jamilem ukradli v drogerii v obchoďáku na Červeném Vrchu krabičku gum Primeros, lačně jsme je ohmatávali, očichávali, nafukovali, plnili vodou a nakonec spálili - v obavě, že se provalí jak krádež, tak naše sexuální experimentování.

V sedmé třídě udělal Michal Hrbek rozpis, kdo s kým bude na lyžařském kurzu souložit (sobě vybral hezkou a naprosto nedostižnou Míšu Horákovou z vedlejší třídy), ale nakonec z toho nic nebylo: holky nechtěly a kluci pak vlastně taky ne, neboť povětšinou nebyli s přidělenými protějšky spokojeni. Tehdy také učitelka přírodopisu raději neprobírala rozmnožovací ústrojí člověka - asi proto, že o celé záležitosti měla menší povědomí než my...

Co bych Vám tak, milá Val, poradil?

Ten nápad s opitím není vlastně vůbec špatný. Dovolím si jen malé vylepšení: Myslím, že bude stačit (a bude to i výchovně vhodnější), když se před onou osvětovou přednáškou opijete Vy; syn by měl naopak zůstat střízlivý, aby si dobře zapamatoval všechny detaily. A ke všemu - nikdy nevíte, jestli se Vašemu Honzíkovi pomocí historky o opilé mamince barvitě vyprávějící o sexu nepodaří sbalit svoji životní lásku.