Milá Val,

Nechci vypadat jako zpátečník, ale přesto si myslím, že když jste svého syna poučila o tom, že lidé se nerozmnožují jako kytičky, že existují pohlavně přenosné choroby, co to je antikoncepce a že má používat kondom, udělala jste pro něj v rámci sexuální osvěty až až. Představa, že matka a syn spolu rozebírají sexuální techniky a správné postupy při svlékání, mi dokonce připadá poněkud bizarní.

Cítím to tak, že mezi rodiči a dětmi by v sexuálních záležitostech přes všechnu moderní otevřenost měl zůstat zachován určitý jemný ostych.

Váš syn nemusí (a jistě ani nechce) v tomto směru vědět všechno o Vás a Vy zase o něm. Podle mě uděláte nejlépe, když mu na rovinu řeknete: „Trochu se stydím o tom s tebou mluvit. Ale přečti si tuhle knížku…“ Seriózních a přitom srozumitelných publikací na dané téma je na trhu dostatek! (Zkuste v knihkupectví prolistovat například knihu Anne Hooperové Sexopedie – Vše, co jste dosud nevěděli… nebo Vše o sexu od Václava Budinského a Jaroslava Zvěřiny. Vám samotné bych pak doporučila Jak mluvit s dětmi o sexu od Ondřeje Trojana a Ivana Helekala, kde najdete rady pro rodiče dětí od tří do osmnácti let.)

Navíc tu existuje i spousta jiných informačních kanálů, které se nám sice nemusejí líbit (kamarádi, časopisy, internet), ale faktem je, že současný mladý muž jimi jen těžko může zůstat nedotčen.

Všechno, co potřebuje vědět, tam najde ve velmi koncentrované podobě.

Vy byste mu pak mohla prospět tím, že informace z těchto zdrojů decentně uvedete na pravou míru: „Víš, ve skutečnosti to není takové, jako to ukazují v pornografických filmech. Skuteční muži a ženy nemají takové nadlidské schopnosti. Skutečná žena těžko dosáhne pěti orgasmů za minutu.Některé mladé dívky dokonce nemusejí mít orgasmus vůbec, a není to chyba jejich ani jejich partnera.“ – a podobně.

Dále si myslím, že můžete svému synovi poskytnout velmi prospěšné rady ve vztahových záležitostech, které se sexem přímo či nepřímo souvisejí.

Citlivě můžete vytušit, proč ho třeba některá dívka odmítla, nebo mu poradit, o čem si s ní povídat na rande.

Mé vlastní děti jsou ještě příliš malé na to, aby mě dokázaly svými „sexuálními“ otázkami přivést do rozpaků. Prozatím se mi osvědčilo mluvit s nimi na toto téma věcně a především pravdivě – hlavně si nevymýšlet hlouposti („koupili jsme si tě v hračkářství“) ve snaze vyhnout se ožehavému tématu.

Držím Vám i Vašemu synovi palce!