Milá Julie, máte to ale se svým Bořkem kříž!

Samozřejmě že jste v právu a měla byste svého přítele donutit, aby s vámi jel k moři. Já vím, že se to lehko řekne - donutit - ale jak na to?

Úspěch tkví ve správné argumentaci. Zkuste mu vypočíst nevýhody dovolené na horách a uvidíte, že změní názor. Co třeba takhle?

1. Výlet do hor je nesmírně nákladný. Outdoorové vybavení něco stojí a většinou se neobejdete bez značkových věcí. Když nemáte bundu Northface, boty Icebreaker a spodní prádlo Moira, jste dneska na horách naprosto out. Přitom u moře vám stačí jedny plavky.
2. Dovolená by neměla být dřina, ale především odpočinek. A taková vysokohorská túra určitě žádná odpočinková záležitost není.
3. U moře se můžete promenádovat v plavkách, kdežto v horách byste vypadali jako dva blázni. A co může být hezčího, než shodit ze sebe oblečení, vzít si plavky a cítit se svobodně jako adamita?
4. Během výšlapů budete v naprosté izolaci od lidí, nebudete mít kam a ke komu utéct a hrozí riziko partnerských hádek. Vzpomeňte na Válku Roseových.
5. Ve vyšších polohách je nedostatek kyslíku, což rozhodně neprospívá plícím. Může z toho být nepěkné lapání po dechu.
6. Na horách hrozí pád do strže, což vás u moře pravděpodobně nepotká.
7. V horách můžete narazit na medvěda, což je strašně nebezpečné.

Nu a teď něco pro vás, milý Bořku. Máte to ale se svou Julií kříž!

Samozřejmě že byste ji měl donutit, aby s vámi jela do hor. Já vím, že se to lehko řekne - donutit - ale jak na to? Úspěch tkví ve správné argumentaci.

Zkuste jí vypočíst nevýhody dovolené u moře a uvidíte, že změní názor. Co třeba takhle?

1. Zájezd k moři je nesmírně nákladný. Oškubou vás úplně všichni, od cestovky přes hoteliéry až po plážové prodavače zmrzliny. Výlet do hor je nesrovnatelně levnější - stačí hodit na záda bágl a popojet pár desítek kilometrů vlakem.
2. Dovolená by neměla být příležitostí k bezcílnému flákání, při kterém zakrňuje tělo i duch. A takové povalování na pláži je přece flákání a nic jiného.
3. Na horách nebudete chodit v plavkách, protože přece nejste dva blázni, takže jeden mindrák máte z krku: vždyť v plavkách si každý připadá tlustý.
4. Během pobytu v přímořském letovisku vás budou obtěžovat davy lidí, na pláži nebude pro turisty kam plivnout a kvůli ztrátě soukromí hrozí riziko partnerských hádek. Vzpomeňte na válku Roseových.
5. U moře praží slunce, což vaší kůži rozhodně neprospěje. Může z toho být nepěkné oloupání nebo nedejbůh něco horšího.
6. U moře hrozí utopení, což vás v horách pravděpodobně nepotká.
7. U moře vás může něco kousnout, uštknout či žahnout anebo šlápnete na mořského ježka, což je strašně nebezpečné.

Co z výše řečeného vyplývá, milá Julie a milý Bořku? Nejezděte ani k moři, ani do hor. Jeďte na chalupu - pokud nemáte svou vlastní, k někomu se pozvěte. Na takové chalupě je vždycky spousta práce, ne-li dřiny, a člověk nemá čas přemýšlet o blbostech a pak se zbytečně hádat.