Černý puntík

Myslela jsem, že v pětapadesáti budu mít klid a spoustu volného času. Snila jsem o cestování, o relaxu v lázních ve stínu rakouských Alp a dámských jízdách s letitými kamarádkami. Děti už jsou fuč a na krku mi visí jenom Mirek. Manžel, který nemá chybu. Je přátelský, milující a pro rodinu by dýchal. Jen je možná až moc pozorný. A to ne zrovna v pozitivním slova smyslu. Bedlivě sleduje každý můj krok a vše zapisuje do podrobných tabulek. Nevím, jestli je to koníček, ale mě jeho prapodivné hobby ponižuje.

Pracovní deformace

Dokud jsem se otáčela kolem dětí a plotny, neměla jsem čas věnovat mu pozornost a brát si černé puntíky k srdci. Teď mi ale dochází, že všechno, co udělám, podléhá jeho hodnocení. Tiše mě pozoruje, nic mi nevytýká a sepisuje, v čem jsem selhala, kdy jsem ho zklamala, kdy naopak vyšla ze své komfortní zóny a příjemně ho překvapila. Celý život měl pod palcem na tři desítky podřízených, které komandoval. Ale jak si může myslet, že stejný postup může uplatňovat i v manželství?

Propadák

Pozornosti jsem si z jeho strany užívala dosyta. Mile mě překvapil, když naplánoval prodloužený víkend na horách. Počasí nám vyšlo na jedničku, vzpomínali jsme na staré a dobré časy, sladké víno pili po lahvích a zdolávali jeden kopec za druhým. Vracela jsem se nabitá energií a s vědomím, že moje manželství i po třiceti letech vzkvétá a měla bych svého muže respektovat i s jeho osobnostními výstřelky. Miluji ho a nemám důvod o svých citech začít pochybovat kvůli malichernosti.

Bohužel jsem si své přesvědčení neudržela dlouho. Při úklidu mě zradily všetečné ruce a otevřely jeho deník s hodnocením. Z pobytu na horách měl o hodně jiný pocit než já. "Poslední pokus o soulad měl dobrý základ díky její atraktivní tváři a spontánní povaze, ale praktičnost šla bohužel stranou a způsobila tak spoustu problémů." Následující řádky mě plísnily za úsměvné maličkosti, který by každý přešel mávnutím ruky, ale Mirek se projevil jako exemplární hnidopich, který si lebedí v poučování a ponižování druhých. "Závěr: I přes mou zjevnou snahu nebere malé slovní výpady vážně. Přišlo by mi bláhové opustit ženu svého života kvůli nepochopení, ale zároveň nechci být dobrovolně vězněm ve vztahu bez potenciálu. Po zralé úvaze dostane Iva ještě jednu šanci."

Zmatení

Jsem nejistá. Měla jsem za to, že jsem vyhrála v loterii a i po dlouhém manželství si užívala ve vztahu, který jiskří a bují i v pokročilém věku. Místo toho jsem drobnými přešlapy přidávala další a další hřebíky do rakve našeho soužití. Mám hrát dál jeho hru?

V galerii zjistíte, které znaky chování prozradí, že máte tu čest s psychopatem.