O nárůstu popularity plastické chirurgie u mužů svědčí fakt, že jí podléhají celebrity a známé osobnosti. Dokonce i tak ješitný státník, jakým je Silvio Berlusconi, pod nátlakem novinářů nakonec přiznal, že si nechal lehce upravit oční víčka. A o jaké zákroky je ve světě největší zájem?

Kafe.cz: Něco aktuálního

Říkáte si, proč píšeme o plastických operacích, když při nich umírají lidé? Vycházíte přitom z nedávné zprávy o tom, že na klinice, které šéfuje známý plastický chirurg doc. MUDr. Jan Měšťák, CSc., zemřela při modelaci prsou třicetiletá pacientka? Ne že by vaše obavy nebyly úplně plané – plastická operace je jako každá jiná operace, a bohužel se může stát, že dojde k nejhoršímu. Jde ale o výjimečné události.

Sám MUDr. Měšťák pro deník Aha! uvedl: „Je popisováno, že zhruba na 10 tisíc operací se stává jedna tato pooperační příhoda. Za téměř jedenáct let jsme provedli 34 tisíc operací bezproblémových. Nemámě žádnou zánětlivou pooperační komplikaci, natož takovouto příhodu. Za 40letou praxi jsem se nikdy nesetkal s tím, aby mi pacient při operaci zemřel.“

1. Prsa

Řekla byste, že se jedná o ženský problém? Omyl! Trápí i muže! Provádí se laserem pod lokální anestézií. Zákrok trvá od 30 minut do dvou hodin podle plochy, kterou je potřeba zmenšit. Na každé straně prsou se udělá tenký řez. Laser ničí tukové buňky. Tuk se pak odsává kanylou. Zákrok většinou podstupují muži, kteří se snaží být fit, ale jimž se tuk hromadí v oblasti brady, prsou a břicha.

Riziko zákroku: Hrozí natečení operovaného místa. To ale během několika dnů zpravidla zmizí.

Zážitek pacienta: „Zákrok byl rychlý a bezbolestný. Cítíte sice, jak vám vytahují kůži, ale je to spíše nepříjemné. Po zákroku mě hrudník bolel 24 hodin a měl jsem na něm asi týden žlutou modřinu. Nenávidím termín »mužská prsa«, ale je to přesně to, čím jsem trpěl. Teď mám hrudník plochý a je mi fajn.“ (Adam, 45 let)

Kolik to stojí: 60 000 Kč

2. Zamračený pohled

Do čela »věčně zamračeného muže« se aplikuje tzv. dysport, což je forma botulotoxinu. Čelo je pak hladší.

Riziko zákroku: Bolest hlavy, malé modřiny, velmi zřídka povislá oční víčka (pouze přechodně).

Zážitek pacienta: „K zákroku jsem se odhodlal poté, co se mě lidé v práci neustále vyptávali, proč se tak mračím, přestože jsem se ve skutečnosti cítil fajn. Trvalo to zhruba 10 minut a bylo to jednoduché, jako když vám píchnou injekce. Jsem teď rád, že se mě podřízení nebojí.“ (manažer Bradley, 39 let)

Kolik to stojí: 8 250 Kč

3. Nadměrné pocení

Do podpaždí se vpíchne malé množství botoxu, aby se ochromila činnost potních žláz. Jde ale o krátkodobou záležitost. Činnost žláz se obnoví po 4 až 12 měsících.

Riziko zákroku: Bolest v podpaždí, příznaky stejné jako u chřipky. Člověk se může více potit na jiných místech těla (hrudník apod.).

Zážitek pacienta: „Bylo mi nepříjemné, když jsem měl často při prezentaci v podpaždí mapy potu, které obzvláště vynikly na šedé či modré košili. Zákrok trval 10 minut. Teď už si nemusím brát jen bílé košile.“ (marketingový manažer Lee, 35 let)

Kolik to stojí: 13 000 Kč

4. Kouty

Folikulární extrakce – jak se nazývá nejnovější metoda transplantace vlasů – se provádí pod lokální anestézií. Používají se velmi tenké jehličky, jimiž jsou přemístěny vlasové váčky z místa, kde je vlasů dostatek, na místo, kde se vlasů nedostává. Transplantují se ale váčky, nikoliv vlasy, takže trvá zhruba tak půl roku, až vlasy vyrostou. Pacient může mít na inkriminovaném místě růžové tečky, vše se ale do měsíce spraví.

Riziko: Hrozí řídnutí vlasů v místě, odkud byly odebrány, infekce či zarůstání vlasů.

Zážitek pacienta: „Vlasy mi začaly vypadávat ve 32 letech, proto jsem se odhodlal k zákroku. Během něj jsem necítil díky anestetikům vůbec nic. Ale potom! Čelo mi nateklo, zrůžovělo a začalo bolet. Čtyři dny jsem musel brát každé čtyři hodiny prášky proti bolesti. Na místě, kam implantovali vlasové váčky, se objevily tečky, a protože si deset dní po zákroku nesmíte mýt hlavu, vypadal jsem hrozně. Po půl roce jsem měl na hlavě ježka. Po roce musím říct, že sice nemám vlasy jako ve dvaceti, ale je jich dost a vypadá to přirozeně, což bylo moje hlavní přání.“ (Michael, 40 let)