Britský hotelový řetězec Travelodge nedávno provedl zajímavý průzkum mezi svými klienty. Přes šest tisíc dospělých odpovídalo na otázku, jestli spí s plyšovou hračkou. Z odpovědí překvapivě vyplynulo, že třetina Britů si bere svého plyšáka do postele. Považují to za příjemné a uklidňující zakončení dne. Každý čtvrtý muž dokonce přiznal, že když jede na služební cestu, jeho plyšový oblíbenec cestuje s ním, protože mu prý připomíná domov.

Nejen Mr. Bean

Společnost Travelodge také uvedla, že v průběhu posledního roku zůstalo v jejích hotelích zapomenuto přes pětasedmdesát tisíc hraček. Majitele se vždy naštěstí podařilo vypátrat. Mluvčí řetězce Shakila Ahmedová k tomu říká: „Je to zvláštní, ale zapomenuté medvědy nehledaly jenom děti. Volala nám celá řada pološílených manažerů i dospělých žen, jestli jsme náhodou nenašli jejich plyšáka.“ Jak je vidět, svého medvídka nemiluje jen Mr. Bean. Psycholožka Corrine Sweetová si dokonce myslí, že vztah k plyšovým medvídkům je „důležitou součástí anglické národní povahy“. „Moc mě nepřekvapilo, že si dospělí lidé berou na služební cesty medvěda. Mazlení s plyšákem vzbuzuje pocit tepla, klidu, pohodlí a bezpečného domova. Funguje to v podstatě stejně jako v dětství,“ reagovala na výsledky průzkumu psycholožka.

Co frčí u nás: Kuky se vrací

A svými plyšáky se neobklopují jen obyvatelé ostrovní říše. I mezi Čechy se najde spousta lidí, kteří bez své hračky neudělají ani krok. Buď s ní usínají, nebo ji alespoň mají někde poblíž postele. Medvídky chováme také ve velké oblibě, ale nejsme Britové, a tak si pouštíme do svých srdcí a domovů i jiné druhy plyšových mazlíků. No, mazlíků… Ale jak nazvat v Česku už nějaký pátek populární barevné zvětšeniny různých bakterií, virů a roztočů? Asi se musí na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to je přitulit se třeba k takové malárii, kapavce, bleše, rýmě nebo oparu. Za zhruba 250 korun to možná stojí. Koho nepřitahují milionkrát zvětšení mikrobi, ujíždí možná na populární šedé nebo černé kryse z nábytkářského obchodního řetězce. Ta je podle internetových diskuzí hodně oblíbeným vycpaným zvířátkem. A možná by stálo za to zjistit, jak si stojí Svěrákův hrdina Kuky…