Hygge

"Útulno na duši", jak se hygge přezdívá, je čím dál oblíbenější. Zatímco jedni ho oslavují, druzí se pozastavují nad jeho podstatou. Bojí se, že se točí kolem designu a atmosféry a zapomíná se na jeho původní záměr. Lidská autenticita a preference, zvyky a povahové rysy jdou stranou. Je třeba si uvědomit, že hygge je stejně jako všechny ostatní životní styly hlavně o hledání životní rovnováhy. Spousta z nás ji ale nenajde za celý svůj život.

Hygge je o krbu, přítmí, svíčkách s podmanivou vůní, jemných barvách od krémové po oříškově hnědou, o záplavě dek z merina a nekonečném množství bylinkového čaje. Příjemné a nerušivé prostředí může mít sice pozitivní vliv na lidskou psychiku, ale není možné se spoléhat na léčivé účinky pletených ponožek.

Severský styl budí dojem luxusu a nedostupnosti. Kouzlo hygge je především v hlavě a v nastavení mysli. Permanentní stres a každodenní beznaděj zdraví neprospívá, ale zahlazování stop po klopýtnutí v osobní nebo pracovní rovině je opačný extrém. Potlačování emocí je z dlouhodobého hlediska pro lidský organismus toxické. Je třeba pečlivě vybírat, co je hodno okamžitého řešení. Některé lidi a zastánce hygge tento styl pohltí tak moc, že mu neobětují jen peníze a smýšlení o životě, ale i šatník, cestování, výchovu a stravování.

Šťasntý člověk je ten, který přijímá život se všemi jeho nedokonalostmi a umí překážky pokořit se vztyčenou hlavou a s úsměvem.

Novinka

Slovo hygge pomalu vytlačují tři písmenka - pyt. „Dvæle“ (přetrvávání) nebo „krænkelsesparat“ (přecházení do útoku) už dávno nepatří mezi favority. Slovo pyt je těžko přeložitelné, v češtině pro něj neexistuje vhodný ekvivalent. Je to citoslovce, které říká "hoď to za hlavu".

Nezáleží na tom, jestli se jedná o pokutu za špatné parkování, těsné džíny, nekonečnou frontu v obchodě nebo prošlý jogurt, na který jste měli chuť. Stačí si zamumlat "pyt", povznést se nad všední problémy a neplýtvat energií při hledání viníka. Zapamatujte si toto magické slůvko a nenechte se zbytečně semlít malichernostmi. Život strašně rychle utíká, nikdo nevíme dne ani hodiny, a tak je určitě lepší si život zbytečně nekazit.