Homosexualita, neboli preference osob stejného pohlaví, byla ze seznamu duševních poruch a sexuálních deviací vyjmuta teprve v roce 1992. Homosexuálů v populaci není víc než dříve, jen se již nemusejí tolik bát dát svoji odlišnou orientaci najevo. Mnoho slavných a známých lidí veřejně odhalilo svou »pravou tvář« a dalo tak sílu a impuls i dalším gayům a lesbičkám.

Ať se klidně berou, ale děti ne!

Zatímco na registrované partnerství si veřejnost pomalu zvyká, a je k němu vcelku tolerantní, vše je jinak, jakmile se dostane na přetřes otázka dětí. Tady už tak tolerantní nejsme. Jaké jsou nejčastější námitky proti adopcím dětí homosexuálními páry?

Bude z něj taky homosexuál?

Výzkumy prováděné během posledních dvaceti let jednoznačně prokázaly, že homosexualita je čistě vrozená. To znamená, že absolutně nezáleží na tom, zda dítě vychovává homosexuál, nebo ne. Nemůže ji okoukat, nemůže se jí naučit. Stejně tak se preference osob stejného pohlaví nedá odnaučit, nebo dokonce vyléčit. Ani víra vás nezachrání, ba naopak. Věřící lidé mají tendenci svou odlišnost pečlivě tajit. Nemají potom šanci prožít kvalitní život, trápí je obrovské výčitky svědomí. Obvykle žijí normálním sexuálním životem s partnerem opačného pohlaví, mají děti a celoživotní problém.

Adopce u nás možná není

Zatímco lesbičky to mají ještě poměrně jednoduché a je-li touha po dítěti příliš silná, prostě si ho opatří, u gayů je to jinak. Mají pouze jednu možnost – žít se ženou, zplodit s ní dítě a následně ho vychovávat. Buď s ní, nebo v rámci střídavé péče s novým partnerem. Druhá možnost – adopce dítěte osobami stejného pohlaví – nepřichází v naší zemi v úvahu.

Co na to odborníci?

Upírat homosexuálním párům možnost adoptovat děti nemá dle odborníků opodstatnění. Ze studií na toto téma vyplynulo, že děti vychovávané rodiči stejného pohlaví se vyvíjejí úplně stejně jako jejich vrstevníci. Nemívají poruchy sexuální identity. Nemají ani nijak častější neurotické poruchy ve srovnání s jejich vrstevníky. Mezi těmito dětmi není víc homosexuálů než mezi ostatními. Dokonce ani problémy se začleněním do kolektivu nebyly prokázány.

Nefunkční rodina? Nic zvláštního…

Velké procento dětí žije v nefunkčních rodinách, nebo jen s jedním rodičem. Na tom se společnosti nezdá divného vůbec nic. Spousta dětí vyrůstá v dětském domově, i když je fakt, že miminek je to minimum. Jedná se spíš o děti starší, etnicky odlišné, nebo nemocné. Je otázka, zda by jim nebylo lépe u dvou milujících otců.

Kafe.cz zjistilo:

  • Podle výsledků průzkumu Centra veřejného mínění, který proběhl v roce 2005 bylo proti adopci dětí homosexuálními páry 72 % Čechů, 70 % Maďarů, 77 % Slováků a 84 % Poláků. O dva roky později schvalovalo u nás adopci 22 % dotázaných.
  • V Evropě umožňuje adopci homosexuálním párům devět zemí: Belgie, Británie, Dánsko, Island, Německo, Nizozemsko, Norsko, Španělsko a Švédsko.

Jaký je váš názor na adopci dětí homosexuálními páry? Napište nám!