Viktoriánským obdobím se označuje historická etapa vývoje Spojeného království od června 1837 do ledna 1901, kdy zemi vládla pokroková panovnice Viktorie. Doba její vlády trvala zhruba 63 let a sedm měsíců, což je druhé nejdelší období vlády britského panovníka. Země za dob její vlády prosperovala v průmyslových inovacích a technologiích, architektuře, rozvíjela se vzdělaná střední třídy britské společnosti, ovšem v otázce antikoncepce měli hodně velké rezervy. Postavení ženy ve viktoriánském období bylo poněkud kontroverzní. Společnost byla rozkastovaná na vyšší, střední a pracující vrstvu. Přísná viktoriánská morálka ovlivnila i tehdejší přístup k sexu, respektive k antikoncepci.

Žena byla muži zcela podřízena, a to i sexuálně. Pravidla viktoriánské mravnosti nepředpokládala, že by žena měla mít z pohlavního styku požitek. Pohlavní styk neměl být důvodem k jejímu uspokojení, ale pouze ke splnění povinností a zajištění potomstva. Od nevěsty se kromě panenství požadovala i čistota myšlenek. Tedy úplná absence sexuální touhy až do doby, než ji muž požádá o ruku. I přes trvání společnosti na sexuální bezúhonnosti dívek se některé z nich vdávaly těhotné.

Sex nebyl vymezen pro manželský svazek ze zákona, ale mravním kodexem. Kromě sexuální abstinence a přerušovaného pohlavního styku existovaly i jiné formy antikoncepce. I přes možnosti, které 19. století stran dostupnosti různých antikoncepčních prostředků nabízelo, stále většina párů používala i nadále „osvědčenou“ techniku přerušeného pohlavního styku nebo sexuální abstinence.

Významnou roli v poklesu počtu dětí sehrály v 80. letech 19. století kondomy. Kondomy používali zejména muži z vyšší společenské vrstvy, bohužel ne jako antikoncepčního prostředku proti neplánovanému početí, ale spíše jako prevenci proti pohlavním nemocem.

Obliba antikoncepčních prostředků rostla i u žen. Nejčastěji se používaly houby na spermie. Název „Kvalitní dámský pohárek se síťovinou ve tvaru houby“ působil mnohem elegantněji, než ve skutečnosti byla, tedy obyčejná houba na mytí nádobí. Mezi další pomůcky pro blokování spermií patřil pesar velikosti ořechu nebo malého jablka; octové poševní výplachy nebo antikoncepční spermicid. Často si také ženy do vaginy zaváděly půlku citronu, který měl zaručit, že nedojde k nechtěnému početí. Je nutné podotknout, že lékaři a duchovní odsuzovali všechny formy antikoncepce.

Antikoncepční metody se napříč společenskými vrstvami různily, některé byly více sofistikované, mnohdy se také opíraly pouze o babské rady. Například skákavý tanec a klusání na koni po nerovném terénu, aby se případné spermie dostaly ven. Další absurditou, jako doporučení proti početí, byl zákaz mluvení, kašlání či kýchání po milostném aktu.

Historická moudra a absurdní rady se netýkaly pouze antikoncepce, ale také početí. Tradovala se poučka: „Líní manželé, ošklivé děti“. Čím línější budou partneři při milostném aktu, tím ošklivější dítě se jim narodí. Styk také nesmí být proveden v polospánku či ospalosti. A skutečně hodně bizarní viktoriánská moudrost co se početí týče, je zajištění směru větru při aktu početí. Pokud vane vítr od severu, tak bude dítě silnější a temperamentnější, než když vítr fouká od východu. Jižní a západní větry poučka nezmiňuje. A rozhodně také neprovádějte milostný akt na schodišti, neboť se vám narodí dítě s pokřiveným tělem nebo intelektem.