Zmatek

Spousta lidí se řídí horoskopy, postavením hvězd a znamením zvěrokruhu. Podřizují tomu svůj život, nechají tím ovlivňovat svá rozhodnutí a vybírají si protějšek, který k nim bude skvěle pasovat. Přibývá i rodičů, kteří se snaží počít v takovém termínu, aby jejich dítě přišlo na svět ve zvoleném znamení a přineslo si do života požadované povahové a osobnostní rysy. Hadonoš jako třinácté znamení vtěsnané mezi Štíra a Střelce na přelom listopadu a prosince vyvolal velký zmatek.

Hadonoš - muž v ruce pevně drží hada, šarmantní, manipulátor, v cestě za svým cílem nezná hranic, je energický, úskočný a proslulý svou žárlivostí. Svých předností si je velice dobře vědom a umí je využít ve svůj prospěch. Miluje adrenalin a napětí a pro pohodlí se nezdráhá snížit k nemorálnímu jednání.

Ve znamení Hadonoše se objevila spousta slavných jmen - Winston Churchill (†90), Walt Disney (†65) nebo Ozzy Osborne (71).

Horoskop se datuje téměř tři tisíce let do minulosti a lidé se při jeho tvorbě řídili jen počtem měsíců. Nikdo nebral v potaz fakt, že souhvězdí mají různou velikost a jsou od sebe vzdálená miliony světelných let. Pro každé znamení vyčlenili jeden měsíc a kolísání zemské osy, které by zamávalo s daty, neřešili.

Pravda

Za zmatky může NASA. Neškodný článek o rozdílech astrologie a astronomie demonstrovali na nepřesnosti horoskopů a pokusili se o výpočet nových dat. Babylóňané kdysi Hadonoše záměrně vynechali, aby na sebe cyklus plynule navazoval. Nebylo jim známo, že planeta podléhá precesním pohybům. Různost jednotlivých souhvězdí a doba jejich "vlády" během roku se projevuje u zrozenců na přelomu dvou znamení, u kterých je znatelný vliv z předchozího nebo nadcházejícího měsíce.

Kozoroh: 20. leden až 16. únor

Vodnář: 16. únor až 11. březen

Ryby: 11. březen až 18. duben

Beran: 18. duben až 13. květen

Býk: 13. květen až 21. červen

Blíženci: 21. červen až 20. červenec

Rak: 20. červenec až 10. srpen

Lev: 10. srpen až 16. září

Panna: 16. září až 30. říjen

Váhy: 30. říjen až 23. listopad

Štír: 23. listopad až 29. listopad

Hadonoš: 29. listopad až 17. prosinec

Střelec:17. prosinec až 20. leden

Horoskop se naštěstí měnit nebude a svérázní Býci, citliví Raci, pořádkumilovné Panny a všichni ostatní si mohou oddechnout. Šlo jen o spekulace a omylem se začal šířit hoax, který málem složil životy lidí věřících v sílu hvězd jako domečky z karet.