Diskutujte: Kdy a jak jste naposledy flirtovala s neznámým mužem?

Možná se vám to už také stalo: Na večírku se seznámíte s mužem, který se vám na první pohled líbí. Připadá vám, že sympatie jsou vzájemné. Ale ačkoliv máte pocit, že jste udělala první poslední, abyste vzbudila jeho zájem, on s vámi stále jen zdvořile konverzuje. Jak je to možné?
Možná jenom vysíláte špatné signály, nebo takové, které muž nepochopí, případně je vůbec nepostřehne.

Používáte řeč těla.

Ano, v různých populárně psychologických příručkách se můžete dočíst, že gesta a držení těla jsou důležitější než to, co říkáte slovy. Ale i když sedíte na barové židličce a přehazujete nohu přes nohu ostošest, snažíc se tím vyslat podprahový signál „líbíš se mi!“, nemáte jistotu, že k vašemu společníkovi sedícímu o metr dál ten signál doputuje. Zkuste zajít ještě o kousek dál a třeba se zlehka dotknout jeho předloktí.

Hrajete si s vlasy.

Tohle roztomilé a často používané koketní gesto muži často vůbec neregistrují. A když ano, je to ještě horší – mohou si ho totiž vyložit jako příznak nervozity. Vzpomenou si na zakomplexovanou spolužačku ze střední školy, která si při hodině vždycky cucala konečky vlasů.

Nesouhlasíte s ním a kritizujete ho.

Ano, rozumíme vám. Nechce vypadat podlézavě. Naopak byste ráda zapůsobila jako originální a inteligentní bytost, která má svůj vlastní názor. Jenže on vám takto rozumět nebude. Nejspíš si z vašeho setkání odnese vzpomínku na tu hádavou holku, která do něj stále jenom ryla. Představa, že protiklady, které se ze začátku nejvíc odpuzují, si na konci padnou do náručí, je falešný výplod hollywoodských romantických komedií.

Snažíte se vzbudit žárlivost.

Tohle opravdu není moc chytré. Muže s průměrnou dávkou sebevědomí ani náhodou nenapadne, že k tomu fešákovi po vašem boku se tisknete jen proto, abyste zaujala právě jeho. Naopak, bude si myslet, že už prostě nejste k mání. Navíc cíleně používat žárlivost jako nástroj manipulace, ať už v jakékoli fázi vztahu, je vždycky hodně nebezpečné. Ženy, které to dělají, mívají sklony k hysterii.

Smějete se všemu, co říká.

Naslouchejte mu, to ano. Hltejte každé jeho slovo, proč ne. Smějte se jeho vtipům a bude šťastný. Budete-li ovšem reagovat stereotypním smíchem na každou jeho větu, vzbudíte dojem, že se opravdu příliš usilovně snažíte získat jeho přízeň. A navíc nebudete vypadat zrovna moc chytře.

Flirtujete po Facebooku.

Napsat koketní zprávu nebo komentář na Facebook je snadné. Vyžaduje to mnohem méně odvahy než říci tutéž větu sympatickému muži z očí do očí. Ale také účinek je mnohem menší. Pokud vyhlédnutý objekt nevisí v sociální síti celé hodiny denně, nebudete mít ani jistotu, že si vaši zprávu přečte.

Pošlete mu textovku „na dobrou noc“.

Spíše než jako koketování to bude vypadat jako loudění o pozornost. A pokud vám hned neodpoví, čeká vás nejspíš bezesná noc strávená dychtivým čekáním na vytoužené pípnutí mobilu. Místo psaní textovek mu zkuste raději to samé říci z očí do očí během loučení.