Utahujeme si z důchodkyň, sledujících za záclonou každodenní život sousedů, přitom si sami docela rádi sem tam smlsneme na pomlouvání okolí. Vždyť co může být zábavnější, než přetřásat „odsouzeníhodné“ vztahy mladého se starou, starého s mladou, naše „barevné“ sousedy, nestydy milenky nebo homosexuální páry. Děláme to do té doby, dokud se jedním z kritizovaných nestaneme my sami.

Jsme maloměšťáci?

Terčů, do kterých se okolí může strefovat, je víc než dost. Pokud jste náhodou ukázkou nestejnopohlavního dokonalého páru, který tvoří dva svobodní lidí bez závazků, oba jste „bílí“, věkový rozdíl mezi vámi nepřekračuje čtyři roky a stihli jste se dát dohromady ještě před třicítkou, můžete si gratulovat. Každé vybočení jakýmkoli směrem z vás totiž může udělat vhodný objekt zákulisních klepů a drbů. A i kdybyste se postavili na hlavu, jen co za sebou zavřete dveře, stáváte se předmětem rozhovoru.

Snadno odsuzujeme vztahy, které nepasují do našich norem a nesplňují přísná kritéria „normálnosti“. „Ten se na stará kolena pomátl! Kdyby se toho dožila její máma… Ta pase určitě jenom po penězích! Kam to dal oči?!“ ozývá se ze všech stran a vám nezbývá nic jiného, než se nad tím pousmát. O tom, jak váš vztah dopadne, rozhodujete jen vy sami. A určitě se při tom nebudete řídit „dobře“ míněnými radami okolí, ale srdcem.

Starší muž a mladší žena

I když je starší muž a mladší žena nejčastějším modelem vztahů, kritice se nevyhne. Věkový rozdíl do pěti let se považuje za ideální, do deseti let už vzbuzuje diskuze a vše, co přesahuje tuto hranici už je přímo katastrofou. Pohnutky mladé dívky, která si začne se „starým“, jsou podle nepřejících více než jasné. „Ta jde po penězích, chce získat byt, dům, auto a mít se dobře,“ zasvěceně tvrdí jedni. Druzí znechuceně reagují: „Není to normální, nemůže ho přece skutečně milovat. Ale když to chce, ať si zvyká. Za pár let mu bude měnit plínky.“ Opět se ukazuje, že nejvíce kritizují ti, kteří to nikdy nezažili. Ženy, které chodily nebo žily se staršími muži, se povětšinou shodují v jednom – starší pánové jsou údajně pozornější, méně se zaobírají maličkostmi a více si váží toho, co získali. Vědí totiž, že láska k člověku v životě nepřichází tak často.

Mladší muž a starší žena

Nezáleží, kolik je vám let, ale když máte o několik let mladšího partnera, drby jsou na světě. „Za pár let tě bude stoprocentně podvádět,“ sdělí vám dobrosrdečně kamarádka nebo pánská blízká duše, která by vás měla nejraději pro sebe. „Nepodrží tě, oporu bude hledat on v tobě,“ znalecky tvrdí známí. „Je nevybouřený, budeš pro něho jenom zábava a krátká epizoda!“ hučí do vás vaši příbuzní. Nedejte se ale odradit, a když si se svým milým rozumíte, cítíte se v jeho společnosti dobře a kdesi uvnitř tušíte, že je to ten pravý, rok narození skutečně není podstatný. Pokud je ale objekt vašeho zájmu mladší o více než pět let, dá se čekat problém. V pětatřiceti se může více než o vás, svou čtyřicetiletou manželku, zajímat o mladší dívky. Není to ale samozřejmě pravidlo.

Ženatý muž a jeho milenka

V případě, že jste v pozici „dámy na vedlejší koleji“, budete i vy sledována ostřížím zrakem. Mohlo by zde platit pravidlo – od ženatého ruce pryč. Jestliže ho porušíte, ponesete si následky v podobě nelichotivé kritiky ze všech stran. Skutečnost, že na takový vztah musí být dva, tak nějak veřejnost nezajímá, a tak budete chtě nechtě tou špatnou právě vy. Zároveň však dá vaší psychice zabrat i jeho minulost a skutečnost, že to, co s ním vy zažíváte poprvé, si on už dávno před vámi jednou či vícekrát prožil s jinými. Nemluvě o tom, že pokud vás jen vodí za nos a balamutí řečmi o rozvodu, budete všem pro smích.

Žena s ženou

Je-li to váš případ, tak možná stojíte na nejvyšší příčce všech drbů. Nikoli nadarmo se páry stejného pohlaví příliš okatě neukazují na veřejnosti a svou orientaci tají. Tuší totiž, že většina naší veřejnosti, ať je jakkoli stále více otevřená a tolerantní, vnímá homosexualitu i dnes ještě jako něco nepatřičného a nenormálního. Přestože se určitě najde ve vašem okolí někdo, kdo je „nad věcí“, převážná většina lidí kolem vás nebude skrývat svůj nesouhlas. A jestliže jste se i přes tato úskalí odvážila přestat svou lásku tajit, klobouk dolů.

Vztah s cizincem

Jestli jste zahořela láskou k muži z daleké ciziny, budete muset také lecco překousnout. Věk ani manželský svazek člověk na čele napsaný nemá, ale kupříkladu barvu pleti nezatají. A tak možná jednou zaslechnete: „To si neuměla najít doma, že se tahá s tím černochem? Asi má, panáček, pěkně tučné konto.“ Babky před konzumem si poklábosí: „To jim dlouho nevydrží. Jsou oba z jiného prostředí, to se brzo projeví.“ Jisté je, že takový vztah není vždy procházka růžovým sadem, ale pokud jste přesvědčená o jeho správnosti a jste navíc dost silná na zvládnutí různých překážek, na řeči nedejte.

Milovaný kolega

O vztahu na pracovišti se toho už napsalo mnoho. Ti, kteří ho nezažili, ho povětšinou odsuzují a prorokují: „Neblázni, rozejde se s tebou a ty pak budeš muset změnit místo. Jé, tys naletěla zrovna jemu, který se otáčí za každou sukní. Vykašli se na něj!“ Každopádně je jisté, že chodit s kolegou není nic strašného; nepříjemné je jen umět fungovat bok po boku i v případě rozchodu. Když si ale myslíte, že na to máte dost síly a kuráže, proč ne.

Zeptali jsme se našich čtenářek: Jaký vztah byste nejspíše zkritizovala vy?

Lenka, Benešov

"Těžko říct, ale vadí mi třeba takoví ti slintající seladoni a jejich mlaďounká „koťátka“. Je jasné, že ty holky jsou s nimi jen kvůli prachům. Tak. A pak moc nechápu spojení bělošky a třeba černocha nebo Číňana. Já vím, třeba se mají rádi, ale já bych tohle fakt nikdy nemohla."

Andrea, Praha

"Nepatřím k lidem, kteří si odplivnou před každým „nerovným“ párem. Nepobuřují mě dokonce ani gayové, i když musím přiznat, že se na chlapy, držící se za ruce, moc dívat nemusím. Přijde mi to divné."

Kristýna, Kladno

"Snažím se nekritizovat a lidi moc neodsuzovat. Ale… vadí mi takové ty „idylické“ páry, na kterých je už na první pohled vidět, že jeden má materiální převahu a dává to i náležitě najevo, a ten druhý s přiblblým úsměvem jen přikyvuje a výská nad tím, jaký je jeho chlebodárce úžasný. A je jedno, jestli se nechá vydržovat chlap nebo ženská."