Jak by také ne, když vás partner začal terorizovat. Myslela jste si, že vám se to nemůže stát? Omyl! Domácí násilí může potkat kteroukoliv z nás, a to i silné osobnosti. Podívejte na následující mýty a fakta a možná budete překvapená. Pokud jste tou, která domácí násilí zažívá na vlastní kůži, neváhejte využít některý z níže uvedených kontaktů.

Za všechno může alkohol

Myslíte si, že když máte partnera abstinenta, tak se vám násilí vyhne obloukem? Tak to je velký omyl! Podle statistik má alkohol na svědomí jen 22,6 % případů. V ostatních situacích k němu dochází v rodinách, kde partner nepije. Alkohol může být spouštěčem agresivního chování, ale ne jeho příčinou.

Za všechno může žena

Podle statistik jsou násilníky z 95 % případů muži. Ti, kteří páchají domácí násilí, často uvádějí, že je žena k útoku vyprovokovala. Většinou jde však o pouhou omluvu za jejich agresivních chování. Týrat ženu je totiž neomluvitelné.

Vzdělaní muži ženy netýrají

Tak to je naprostý omyl! Domácí násilí se totiž nevyhýbá žádné vrstvě, a dokonce je nejvíce rozšířeno mezi vysokoškoláky! Podle statistik má totiž 38 % útočníků vysokoškolské vzdělání, o 14 procent méně potom středoškolské. Mezi agresory se běžně vyskytují i lékaři, právníci či podnikatelé.

Ženy vydrží týrání i několik let

To je bohužel smutná pravda. Ženy totiž partnera neustále omlouvají a doufají, že se změní. Průměrná doba, jakou týrání vydrží, se pohybuje kolem šesti let! Oběti se často za situaci stydí, bojí se rozchodu, protože většinou nemají kam jít. Obvykle jsou na partnerovi i ekonomicky závislé. Podle odborníků většinou vyhledají pomoc až tehdy, když jim jde o život.

Když vás muž nebije, nejste oběť

To, že muž ženu fyzicky netýrá, neznamená, že nemůže být obětí domácího násilí. To má totiž celou řadu podob – může jít o teror psychický (ponižování, urážky, nadávky, obviňování), sociální izolaci (zakazování kontaktu s přáteli či rodinou), či o plnou finanční závislost (odepírání finančních prostředků).

Domácí násilí je jen výjimečné

Jste přesvědčená, že domácí násilí vás potkat nemůže, protože jde jen o pár výjimečných případů či výdobytek hollywoodských filmů? Tak to jste hodně naivní. Podle výzkumů se totiž s některou z forem domácího násilí setkalo 38 % žen!

Násilníka poznáte na první pohled

Myslíte si, že pachatele domácího násilí poznáte na první pohled? Tak to se pletete. Odehrává se totiž v soukromí, za zdmi bytu a na veřejnost vůbec nemusí proniknout. Naopak se ukázalo, že pachatelé násilí se na veřejnosti jeví jako velice příjemní a milí lidé, kteří by pro svou ženu a děti udělali první poslední. Jak ale zavřou dveře bytu, je zle.

Jaké jsou hlavní projevy domácího násilí?

  • fyzické napadání či vyhrožování napadnutím
  • sexuální zneužívání
  • dlouhodobé ponižování nebo zastrašování
  • donucená izolace od rodiny či přátel
  • odepření finančních prostředků

Zdroj: www.zachranny-kruh.cz

Kam se obrátit o pomoc

Pokud se stanete obětí domácího násilí, můžete se obrátit na některou z těchto organizací: