Vada na kráse

Nebudu plýtvat omáčkou. Jsem šťastně vdaná, mám dvě krásné a zdravé děti, skvělou práci a pěstuji vřelé rodinné vztahy na obou stranách barikády. Mohlo by se zdát, že můj život je perfektní, ale opak je pravdou. Máma mi dělá ze života peklo několikrát do měsíce.

Zastávám názor, že děti mají dvě babičky a ani jedna by nebyla být v nevýhodě. Obě jsou milující a pro své malé andílky by udělaly první poslední. O to víc mě mrzí, že si máma nárokuje všechen čas a tlačí mě ke zdi. Když bych odepřela děti tchyni, nepostavila bych se jen proti ní, ale i proti svému manželovi a zradila bych své dvě princezny.

Zkouška ohněm

Poprvé se její žárlivost projevila už před lety. Dcerkám bylo bezmála osmnáct měsíců, už cupitaly a na babičky byly zvyklé. A tak jsme s Liborem sebrali odvahu a vyrazili na dovolenou odpočinout si od permanentního zápřahu kolem dvojčat. Dvoutýdenní dovolená se zdála příbuzným přes čáru, ale vše jsme měli do puntíku promyšlené. Po týdnu měla proběhnout výměna stráží a děti se přesunout z venkova do města ke druhé babičce. První týden jsme čile komunikovali přes Skype a moje máma nás několikrát denně ujišťovala, že vše probíhá přesně podle plánů. A tak jsme se povalovali na pláži, nabírali energii a užívali si jeden druhého.

V den D se Libor ocitl pod palbou hysterických telefonátů. Tchyně se nemohla na děti dozvonit a máma nereagovala. Dům navíc vypadal opuštěně. I já jsem se jí snažila kontaktovat bez úspěchu. Zalarmovali jsme blízké okolí a po několika hodinách nervů se nám dostalo odpovědi. Máma naše holčičky na poslední chvíli sebrala a odjela do Německa do Legolandu. Navenek jsem zuřila, ale v hloubi duše jsem se za její zaječí manévry styděla.

Nenapravitelná

Z dovolené jsme se vraceli znechucení a máma dostala "za uši". Slíbila, že už se to nebude opakovat. Její přísahy ale neměly dlouhého trvání. Stačilo se zmínit, že jedeme k Liborovým rodičům a oheň byl na střeše. "Dito, nezbývá mi moc času, chci si holky pořádně užít. A ona se o ně stejně nepostará. Vždyť je to pro tebe vlastně cizí ženská. Vychovala jsem tě k větší zodpovědnosti. Tohle já jen tak nenechám, víš, že mám známý všude po úřadech!" Cítila jsem, jak se mi svírá hrdlo, v ústech mi vysychá a jsem zahnaná do kouta.

Řešení

Čtyři měsíce zpátky volal Liborovi jeho bratr s tím, že máma leží v nemocnici. Těžký infarkt její tělo nakonec neuneslo a krátce před důchodem zemřela. Byla součástí mé rodiny a její odchod mě zasáhl. Ne všichni ale pociťovali smutek. Ona prohrála svou krátkou bitvu o život, ale moje máma se konečně cítila jako vítěz.

Člověk by neměl zůstávat sám, jak si najít partnera v důchodovém věku, se dozvíte v galerii článku.