Už dávno vám není »-náct«, jste plnoletá, dospělá a máte svou hlavu – i rozum. Rodiče už pěknou chvíli neposloucháte a v ničem si nenecháte poradit. Jenomže pak se všechno změní – zamilujete se. Na tom by nebylo nic divného, kdyby se partner nezačal chovat jako váš otec – chce, abyste ho ve všem poslechla a bylo po jeho. Chvíli to trpíte, protože ho milujete, ale něco se ve vás vzpíná: „Nejsem přece jeho dítě, nebudu ho poslouchat!“

Mohlo by vás také zajímat: Příběhy čtenářek: 10 důvodů k rozchodu nebo 5 chlapů, od kterých dejte radši ruce pryč

Věděli jste, že:

  • 75 % mužů nemá rádo, když je žena komanduje.
  • 84 % mužů se považuje za pány tvorstva.
  • 38 % mužů si přeje plně ovládat svou partnerku.

Byla jsem jako jeho pejsek!

Každé partnerství by mělo být o kompromisu a diskuzi. Měli byste si umět naslouchat, poradit se a rozhodnout společně. Jenomže zdaleka ne vždycky to tak funguje. „Partnera jsem milovala tak šíleně, že jsem vůbec neviděla, jak se ke mně chová. Byla jsem jak jeho pejsek. Všechno jsem mu odkývala, ve všem jsem ho poslechla, jen jeho názor byl ten správný. Viděli to všichni kolem, jenom já ne. Po roce mi růžové brýle spadly a já si uvědomila, jaký opravdu je. Choval se hůř než můj otec. Byla jsem jako jeho majetek, loutka, kterou chtěl ovládat. Nutil mě poslouchat a respektovat jeho názor. Vzepřela jsem se, a tak to skončilo rozchodem. Jsem strašně ráda, že jsem se ho zbavila,“ vypráví Laura (27).

Nutil mě poslouchat na slovo

Podobný příběh nám napsala i čtenářka Iva (29). „Když jsem se ve dvaceti odstěhovala od rodičů, byla jsem v sedmém nebi. Konečně mám svůj život a nemusím nikoho poslouchat! Jenže pak jsem potkala Petra. Byl milý, pozorný, prostě jsem se do něj zamilovala až po uši. Jakmile si mě omotal kolem prstu, rázem se změnil. Stal se z něj despota, který mě chtěl ovládat. Nesnesl jakýkoli odpor, nutil mě poslouchat na slovo. Když jsem odmítla anebo dala najevo svůj názor, následoval trest. Měla jsem ho ráda, a tak jsem si to nechala dlouho líbit. Trvalo to tři roky, než se ve mně něco vzepřelo a řekla jsem si – Dost! Vztah s ním jsem definitivně ukončila a konečně se cítím volná a šťastná,“ říká.

Nenechte se dusit

Mužů, kteří partnerku chtějí ovládat nebo nad ní mít alespoň navrch, je víc, než byste si myslela. Vztahů, v nichž si partneři vůbec nejsou rovni, je totiž celá řada. Na pomyslných miskách vah ale vždycky výš nestojí muž. I ženy mají tendence partnery ovládat, řídit – a vlastnit. Pokud tedy nejste typ, kterému by »dušení« ze strany partnera extrémně vyhovovalo, nedejte se a ozvěte se. Povahu ale bohužel nezměníte, a tak z takového svazku raději co nejrychleji vycouvejte. Představte si, co by vás čekalo za pár let a jak by vypadala vaše budoucí rodina. To vás možná donutí k tomu utíkat od něj mílovými kroky.