Diskutujte: Jaké hlavní zásady ve vztahu dodržujete vy? Mohlo by vás také zajímat: VY a partner - Aby žár v ložnici plál

1. Nohy mu oschnout necháš

Dovolte osobní začátek. Jeden můj kamarád, moc fajn chlap milující celou svoji rodinu a připravený partnerce pomáhat s malými dětmi (to pořád ještě není vůbec automatické), si mi nedávno stěžoval: „Já bych zabral. Pomohl bych jí se vším, co by nestíhala. Jen kdyby počkala, než mi uschnou nohy, když je vyndám doma z bot.“ Co tím myslel? Samozřejmě máme právo žádat po muži pomoc, i když se vrátí odpoledne z práce po celém náročném dni. Ale teprve, když se svými požadavky počkáte pár minut, než si muž alespoň umyje ruce, sní večeři a minutku vydechne (zkrátka mu uschnou nohy), ocení vaše pochopení.

2. (Nejen) na červenou vsadíš

Prostřednictvím pěti psychologických pokusů profesor Andrew Elliot z University of Rochester v New Yorku dokázal, že červená barva podporuje zamilovanost a romantičnost. „Je fascinující, když člověk zjistí, že něco tak všudypřítomného, jako je barva, může mít vliv na naše chování bez našeho vědomí,“ míní profesor Elliot. Takže... Oblékat se příležitostně do červené i doma je pro muže podnětné.

3. Kamarády a rodinu akceptovati budeš

Fanda vám po rozvodu skončil na týden v obýváku na gauči. „Přece mu musím helfnout, je úplně na dně, byli jsme spolu na vojně,“ vyslechla jste si od partnera. Karel je charismatický krasavec (klasický rozsévač dětí po světě) a říká tomu vašemu, že je bačkora, když pořád sedí doma. Svatbu mu vehementně rozmlouval. Když volá Zdeněk, znamená to, že se partner pokusí odpížit na celý den hrát bůhvíkam fotbal... A prohlídka pozoruhodné galerie jeho přátel by mohla pokračovat.
Největší chyba by ale byla partnera oddělit od přátel nebo od rodiny definitivně. Zachovejte své vlastní zájmy, nezanedbávejte přátele a na žádné pánské jízdy se nepokoušejte vecpat.

4. Naslouchati nepřestaneš

Mýtus, že se muži neradi svěřují, uvádí mnohá partnerství do problémů. Když jste se seznámili, hltala jste každé jeho slovo jako růžovou bublinku. A jak je to teď? Schválně vzpomínejte. Nesnažil se vám manžel náhodou vyprávět o tom, že si neví rady s projektem v práci a kolega Milan se rozešel s manželkou? A vy jste ho odbyla... Co se stane, když si spolu dlouhodobě nebudete povídat? Nic menšího, než že by se mohl dát na „jinou víru“ - najít si milenku. Podle floridského psychologa a manželského poradce M. Garyho Neumanna podvádí své manželky nebo dlouhodobé partnerky kvůli sexu či atraktivnímu vzhledu jen menšina mužů. Většina jich hledá porozumění a to je opravdu užitečné vědět.

5. Tajemství neprozradíš

Nastavte v sobě filtr, který ani po dvou skleničkách báječného červeného vína v kavárně s kamarádkou nepropustí největší intimnosti a tajemství z vašeho společného soukromého života. Zvlášť pokud vás partner jako svou nejbližší bytost pustil i do těch nejtemnějších skrytých koutů své duše. Nikdy nemůžete vědět, kudy a kdy se k němu informace, že jste podcenila nebo zklamala jeho důvěru, dostane.

6. Kompromisu se naučíš

Že je to ohrané? Možná. Ale naprosto nezbytné. Pokuste se docílit vyrovnaného partnerství, kdy oba mohou říct, co si myslí, a pokud je každý jiného názoru, existují mechanismy, jak se dohodnout. Vůle k tomu ovšem musí být z obou stran.

7. Upřímná budeš a předpokládat přestaneš

Řekněte naprosto přesně, co si představujete, aby se dělo mezi vámi, ve výchově dětí, v posteli, v rodině a tak dále. Nespoléhejte se na to, že muž něco „vycítí“. To je pravděpodobné pouze u mužů, kteří se narodí s převážně ženským mozkem. Vlivem chromozomů působících už v těhotenství takoví muži opravdu existují – nejsou homosexuálové ani přehnaně zženštilí, ale překvapivě empatičtí, rádi si povídají nebo jim například nevadí nakupovat. Je jich ovšem pouze kolem patnácti procent. Ostatním je potřeba jasně definovat své postoje i přání.

8. Hádat se naučíš

Není to tak, že by absence hádek znamenala šťastný vztah bez mráčku. Naopak. V takovém případě nejspíš brzy bouchne ten chuchvalec problémů, který jste zametli pod koberec. Konflikty budou přicházet a je potřeba naučit se je řešit. Konstruktivní hádka má svá pravidla. A přestože je to někdy zatraceně těžké, vyplatí se je dodržovat. Nedramatizujte (to patří k vlastnostem, které mužům na ženách nesmírně vadí). Neobviňujte – řekněte na rovinu, jak se cítíte a co vám vadí. Nekřičte. Nepoužívejte podpásovky typu: „Není divu, že jsi takový, když tě vychovávala zrovna tvoje matka.“ Nevydírejte dětmi, pláčem ani rozchodem. Nenechte na sebe vztáhnout ruku (a když tak jednou jedinkrát a okamžitě vztah ukončete)!

9. Vlastní území dopřeješ

Určitě nějaké takový kout u vás doma existuje. Místo (brloh, dalo by se říct...), kam muž zalézá kutit si a bastlit, věnovat se svým zájmům. Ať už je to garáž, dílna, pracovna, pánský pokoj nebo koutek s počítačem. Takové území uprostřed své naklizené domácnosti berte jako nutnou daň za spokojenost partnera. Nepokoušejte se tam uklízet. Nevyhazujte žádné věci, byť by vám připadaly vhodné jako hadr na podlahu (pravděpodobně jde o ikonický fotbalový dres z časů, kdy miláček ještě snil o kariéře na trávníku).

10. Vánek svobody necháš

Osvojte si větu: „Přece si věříme.“ a držte se presumpce neviny. Herečka Ilona Svobodová tvrdí, že její manželství s Petrem Skoumalem je i po dvaceti letech krásné proto, že se od začátku dokázali „nedržet neustále za ručičku“. Zatímco on si bude dokazovat, že má stále vítr ve vlasech (nebo půjde s kamarády na fotbálek, na jedno, na squash, s novým modelem bugginky jezdit do lomu – dosaďte libovolně), vy dopřejte sama sobě vlastní zájmy a setkání s přáteli.