Mít alespoň jednoho dobrého přítele je k nezaplacení. Zajímavé statistiky k tomuto tématu přináší průzkum značky Jacobs, značky prémiové kávy s královským aroma, kterou si vychutnáte nejlépe právě ve společnosti svých nejbližších.

Přátelství: ženy vs. muži

Výsledky průzkumu ukázaly, že muži do okruhu svých nejlepších přátel řadí 3 – 5 lidí, zatímco ženy považují nejčastěji za své nejlepší kamarády maximálně 3 osoby. Muži si také dokážou na své kamarády najít v průměru o 4 hodiny měsíčně více času než jejich ženské protějšky a své přátele vídají několikrát do týdne. Zatímco s přáteli (bez partnerky) se pravidelně setkává 13 % mužů, na popovídání s kamarádkou si pravidelně najde čas jen 3,9 % žen. Mezi ženami je větší počet samotářek, které tráví svůj volný čas bez partnera i přátel. Ženy obecně kladly větší důraz na kvalitu přátelství (důvěrnější vztah) než na kvantitu (počet přátel a délku času s nimi strávenou).

Top 5 témat komunikace mužů se svými přáteli, mužská tabu

Muži se svými přáteli nejčastěji probírají (podle četnosti): 1. své koníčky, 2. každodenní radosti, 3. cestování a trávení volného času, 4. baví se o ženách a 5. rozebírají každodenní starosti.

  • Velmi zřídka nebo vůbec se nebaví (případně jsou tabu) o tématech celebrity - společnost, vztahy – nevěry, nemoci, resp. móda.

Top 5 témat komunikace žen se svými přáteli, ženská tabu

Ženy se svými přáteli nejčastěji probírají (podle četnosti): 1. každodenní radosti, 2. každodenní starosti, 3. baví se o mužích, 4. mluví o rodině a 5. rozebírají vlastní city.

  • Velmi zřídka nebo vůbec se nebaví (případně jsou tabu) o tématech automobilismu, o nevěře, nemocích, resp. o sportu a sportovních výsledcích a o politice.

Partnertví nám snižuje počet kamarádů

Sezdané páry mají méně přátel než svobodní muži a ženy. V průměru ztratí lidé, kteří se rozhodnou pro vstup do manželství, jednoho přítele či přítelkyni. Obdobná situace nastane i po narození dítěte, kdy většina dotazovaných potvrdila, že se počet přátel (alespoň těch považovaných za nejbližší kamarády) snížil. Volný čas ve všední dny pouze s dětmi (bez partnera) naopak tráví pravidelně téměř 11 % žen. Muži tráví pouze s dětmi (bez partnerky) v drtivé většině čas jen o víkendech (1 % dotázaných).

  • Celkem 61 % žen a 70 % mužů tráví svůj volný čas ve všední den právě s partnerem, resp. partnerem a dětmi.

Co spojuje nejlepší přátele

Téměř každá dívka má nějakou „nejlepší“ kamarádku. Ač je tento fenomén spojen především s mladším školním věkem, průzkum ukázal, že přátele „na celý život“ si nejčastěji najdeme až později, nejčastěji na střední či vysoké škole, případně v prvních letech zaměstnání. Čeho si na svých přátelích nejvíce ceníme? Dobré přátele spojuje často smysl pro humor. Pro většinu dotazovaných je zásadní, že se se svými nejbližšími přáteli znají dlouho a mohou se na ně s čímkoli obrátit. Mají zkrátka někoho, kdo vidí jejich situaci objektivně a upřímně poradí.

Co si myslí psycholog Jeroným Klimeš?

„Mezi důležité lidské konstanty patří celková doba povídání za den, která se pohybuje okolo čtyř hodin. Pokud se máme udržet v životní pohodě, je dobré se od této konstanty moc nevzdalovat. Vyhoření si brousí zuby například na psychology, učitele či pracovníky callcenter, kteří jsou nuceni mluvit více jak čtyři hodiny denně. Stejně tak trpí samotářští programátoři, kteří se bojí lidí a často s nikým nepromluví celý týden. Jak ukázal i výzkum firmy Jacobs, lidé z těchto čtyř hodin v průměru dvě hodiny věnují přátelům a to je velmi moudré. Chybou je snažit se tuto potřebu celou přenést na partnera. Jeden člověk ji nemůže trvale unést.“

Pozvání na kafe vede

Průzkum ukázal, že ženy přistupují k trávení svého času s přáteli jinak než muži. Zatímco muži jsou poměrně činorodí a nejčastěji jedou se svým nejlepším přítelem na společný víkend, zajdou na pivo nebo grilují, ženy si s kamarádkou nejraději povídají nad šálkem dobré kávy.

KAFE.cz zjistilo

Každý pátý muž i žena si dává před nebo po intimní chvíli kávu!