Ženy prý ani netuší, jak silně jsou schopny muže zranit. V čem spočívá zdroj této síly?
Chlapci prodělávají nejdůležitější vývoj v prvních pěti letech svého života, kdy si s pomocí matky budují vlastní sebevědomí, vlastní ego. V jednom měl Freud pravdu: Zatímco dívky si mohou zvolit, že budou jako jejich matky, chlapci se snaží, aby na ně matka byla hrdá. Po letech pozná muž svou budoucí partnerku a nevědomky jí předá zranitelnou část svého ega, která je velmi snadno zasažitelná názorem ženy. Většina žen si ale vůbec neuvědomuje, jak velkou moc nad mužem má.

Copak žena neudělá to samé? Neodevzdá muži svých snů část své moci?
Ano, ale udělá to tak, že se s ním podělí o své nejintimnější pocity. Základem ženské duše jsou emoce. Žena si většinou myslí, že pokud zná muž její pocity, ví o ní všechno. Proto se stává, že muži často nepochopí důležitost toho, že jim žena odhalí své nejniternější pocity. Muži totiž city podceňují, zúžili je na naděje a sny. I proto může to, co muž říká, často znít nudně nebo hloupě. „Kdybych měl 20 000 dolarů, investoval bych je do loterie.“ Pokud je ale žena ochotna pozorně poslouchat, muž se jí víc otevře. „Vím, že jsem to pokazil, ale chtěl jsem jen něco víc pro naši rodinu.“ Pokud žena tuto otevřenost pochopí, může se s ním podělit o svoje záměry, čímž se sblíží. Naděje a sny jsou něco, co muži opravdu uznávají. Je to jazyk, kterým mluví.

Muži více sázejí na slova. Ale netraduje se, že ženy mluví mnohem víc?
To ano, ale výzkum ukázal, že muži berou slova víc doslovně, i když současně poslouchají velmi povrchně. Příklad: Manžel má cestou z práce koupit pomerančový džus, ale zapomene. „Ty jsi tak nezodpovědný,“ vyčítá mu naštvaná žena. Ale on slyší jen to slovo »nezodpovědný« a věří, že přesně takový je ve všech směrech. „A co celé ty měsíce, kdy jsem platil hypotéku? Copak může jediná chyba zlikvidovat všechno moje snažení? Proč to vůbec tolik přehání?“ myslí si. Jeho ego dostalo těžkou ránu, a je proto možné, že v rámci sebeobrany vyvolá slovní přestřelku o tom, co přesně zodpovědnost znamená. Žena je pro změnu frustrovaná, protože se chytil slov a nevzal na vědomí její pocity. Což je důsledek toho, že si nepamatuje, jak moc jsou pro ni důležité.

Ale co když je muž skutečně nezodpovědný? Jak se s tím vypořádat, aniž by žena vyvolala partnerskou krizi?
Pokud si chce muže udržet, pak nesmí slovo »nezodpovědný« použít. Může mu vynadat do blbů nebo i hovad, ale to se muže až tak nedotkne. Koneckonců, kdo ví, co přesně je takový pošuk? Ale při označení za nezodpovědného cítí muž to samé co žena, když ji označí za děvku. To je vrchol urážky.

Dejme tomu, že se žena naladí na stejnou vlnu a vyslechne partnerovy plány, ale on nechce na oplátku slyšet její potřeby. Jak má překonat vlastní frustraci z této situace?
Ať něco udělá, tím si získá jeho pozornost. Pokud muž nechá na podlaze ležet pyžamo, je žena schopna se tak rozčílit, že ho obviní z přehlížení svých pocitů. Následující dva dny si pyžamo raději uklidí, aby se vyhnul dalšímu citovému výlevu. Ale kdyby spolu žili pod jednou střechou dva muži, jeden by druhému prostě řekl: „Myslíš, že bys mohl dát pryč to svoje smradlavý pyžamo dřív, než dorazí moje holka?“ A on ho uklidí. Ale až bude jeho kamarád později hledat vlastní pyžamo, najde jen doutnající zbytky ohořelého textilu. Tak fungují muži. Neříkají si, že jsou nezodpovědní a neobviňují se z pohrdání vlastními pocity: Prostě si spálí ta zatracená pyžama. Žena by proto měla šetřit slovy a dát muži viditelný příklad.