Sociologové a psychologové už nějaký čas prorokují konec tradiční rodiny. Rodina budoucnosti prý bude mnohem pestřejší a různorodější. Mohla by vypadat klidně třeba jako soužití heterosexuální ženy (A), jejího bisexuálního expřítele (B), taktéž otce jejího prvního dítěte, homosexuálního přítele toho expřítele (C), a ženina současného heterosexuálního přítele (D), se kterým má A druhé dítě. Zkrátka takový Čtyřlístek.

Ale úplně chápu, že nemáte chuť stát se Fifinkou v této prapodivné futuristické rodině. Takže vážněji: pokud je váš manžel ve skutečnosti gay, myslím si, že on sám to v skrytu duše dávno ví. Teď jde o to, zda je ochoten přiznat to - sobě i okolnímu světu. Pokud ano, pro něj i pro vás bude snesitelnější, když ho necháte jít si svou cestou. Jinak by vás oba čekala desetiletí nedůstojného předstírání na mnoha různých frontách. Ostatně, rozejít se s manželem kvůli jeho orientaci je možná méně hrozné, než kdyby vás nechal kvůli jiné ženě. (Jeden můj bývalý přítel, který se se mnou chtěl bezbolestně rozejít, mi nakukal, že ve skutečnosti je homosexuál. Popřála jsem mu hodně štěstí a opájela se svou velkorysostí. Dokud jsem nezjistila, že chodí s jednou mojí spolužačkou...)

Mám kamarádku, která strávila několik let po boku relativně (čti: tak trochu) známého herce a moderátora. Byla s ním v době jeho hereckých začátků, snášela s ním chudobu i neúspěch. Svou homosexualitu si naplno uvědomil až v době, kdy spolu měli pětiletou dceru. Opustil je - ale život bez něj byl snesitelnější než život s vědomím, že partner každou chvíli mizí do neznámého paralelního světa, který jí jako ženě zůstává uzavřen.

Na druhou stranu - jistě, život s gayem má i své nepopiratelné výhody. Pojďme si je zrekapitulovat:

1. Poradí vám s výběrem oblečení a bude mít pochopení pro vaše módní výstřelky. Zatímco heterosexuální muž měří atraktivnost oblečení délkou sukně a velikostí výstřihu, přítel homosexuál má cit pro zajímavý materiál nebo atypický střih. Vašemu zbrusu novému úchvatnému topu ze Zary nebude říkat „ten divnej svetr".
2. Nebude mu vadit donekonečna rozebírat vaše citové problémy (byť on sám je jednou z jejich příčin).
3. Bude se s vámi (rád) dívat na Sex ve městě (a možná vám bude připomínat některou z vedlejších postav).
4. Jeho dárky k Vánocům, k narozeninám i k výročí vašeho seznámení budou vždy ty pravé. Přesně to, co jste si přála.
5. Nikdy vás nebude nutit, abyste mu předváděla neumělé erotické tanečky v dráždivém prádelku, které vám k tomu účelu zakoupil.
6. Bude spolu s vámi obdivně vzdychat nad fotkami Brada Pitta, George Clooneyho nebo Clivea Owena.
7. Zařídí váš byt s dokonalým vkusem. Barvu závěsů a polšťářů na gauči bezchybně sladí s barvou tapet.
8. Nebude po vás chtít sex ve tři ráno, když se ožralý vrátí z hospody. (Když už jsme u toho, možná po vás nebude chtít sex vůbec.)
9. Nejspíš bude mít spoustu přátel pracujících v zajímavých oborech, jako je umění, móda, reklama a PR. Spolu s ním se zúčastníte spousty nezapomenutelných večírků.
10. S nikým jiným nezažijete tak romantického Valentýna.

No jo, ale při tom všem budete pořád vědět, že žijete jen jakousi idylickou filmovou kulisu skutečného života. Takže znovu: oba dva se raději podívejte pravdě do očí. Čím dřív, tím líp.