Milá Andulo, ve svém dopise píšete, že byste radši žila v nejistotě, než poznala tvrdou realitu. Já si tahle vaše slova vysvětluji tak, že v manželově sexuální orientaci už máte jasno, ale nejste ochotná ji přijmout. To ovšem neznamená, že ve své sexuální orientaci má jasno i váš muž. Myslím, že byste mu měla natvrdo položit dvě otázky: Jsi gay? A jestliže ano, co s námi dvěma bude dál? Nejhorší varianta by nastala, kdyby na obě odpověděl, že neví. Přesně to se stalo mé bývalé kolegyni z redakce jednoho společenského časopisu, jejíž příběh vám převyprávím. Říkejme jí... třeba Andula.

Podezření, že s jejím mužem není něco v pořádku, pojala Andula poté, když zjistila, že manžel chodí v botách bez ponožek. Rozumějte ve vycházkových botách, do jakých každý normální člověk ponožky nosí. Ne snad že by to byl znak homosexuality, ale Andula to interpretovala tak, že její manžel má zvláštní libůstky, nejspíš fetišistického rázu. A protože kdo hledá, najde, našla Andula mezi manželovými věcmi zvláštní předmět.

Myslím, že byste mu měla natvrdo položit dvě otázky: Jsi gay? A jestliže ano, co s námi dvěma bude dál? Nejhorší varianta by nastala, kdyby na obě odpověděl, že neví.

Vypadalo to jako kolíček, jaký bývá součástí smyčcových nástrojů a s jehož pomocí se ladí struny. Když se Andula manžela zeptala, jak se ten zvláštní předmět dostal do jejich domácnosti, vyšlo najevo, že to kolíček opravdu je, ale ne ladicí, nýbrž anální, erotická to pomůcka, kterou používají fajnšmekři. Během křížového výslechu, při němž nechyběly slzy, se ukázalo, že Andulin manžel je možná gay, ale neví to jistě. Řekl, že ho před časem začali vzrušovat muži, že ho to překvapilo, protože vždycky se považoval za zapřisáhlého heterosexuála, že je z toho zmatený a že se poradí se sexuologem.

K sexuologovi ale nakonec nešel a manželství pomalu vyhasínalo. Tedy - vyhasínalo po stránce intimní, jinak se Andula a její muž snažili žít jako předtím. Jednak kvůli dětem a kromě toho celkem moudře usoudili, že rozvod stojí peníze a rozstěhovat se by znamenalo prodat společný dům, což se jim nechtělo. Za čas si Andula našla milence, její manžel jí ho toleroval a tvrdil, že sám sexuálně abstinuje, ale čert tomu věř. Happyend? Vlastně ano, i když samozřejmě jsou vztahy, které mívají konce šťastnější.

Co z toho vyplývá? Milá Andulo, zeptejte se na férovku svého muže, jak je to s jeho sexuální orientací. A přizná-li, že je gay, třeba si i pobrečte, ale pak si spolu ujasněte pravidla hry. Možná časem dáte za pravdu Adině Mandlové, která kdysi řekla: „Soužití s homosexuálem je to nejlepší, co může ženskou potkat.“