„Chodíme spolu už dva roky a já si myslím, že už by bylo na čase, abychom spolu začali bydlet, jenže přítel o tom nechce ani slyšet. Prý máme dost času a není kam spěchat,“ stěžuje si osmadvacetiletá Kamila. Zatímco ona má svůj byt a většina jejího platu padne na splátku hypotéky, on bydlí stále u rodičů. „Je mu třicet a od maminky se mu nechce. Vyhovuje mu její servis. Vaří mu, pere, dokonce mu oblečení i kupuje. On se nemusí o nic starat,“ pokračuje.

Mohlo by vás také zajímat: 10 důvodů, proč ještě nejste vdaná

Plný servis u maminky

»Mamánkovský« trend je v západní Evropě poměrně běžný a u nás se začíná velmi rozšiřovat. Mladí lidé – a především kluci – pochopili, že není kam spěchat a u maminky je jim nejlépe. Mají plný servis jako v hotelu all-inclusive s tím rozdílem, že bydlení je zdarma, případně za menší měsíční poplatek. Jenže pokud se vrhnou do vážného vztahu, může nastat problém. Málokterá žena chce s maminkou soutěžit a přestane se jí to líbit.

Společné bydlení? Až s dětmi!

„Jsme spolu tři roky, jenže každý s partnerem máme svůj byt a ani jednomu se nám z něj nechce. Partner často přespává u mě, ale když nemá náladu, zůstane doma. Mně se tento styl nelíbí, chci normální vztah a společné bydlení, ale on se ke mně nastěhovat nechce. Prý to začneme řešit, až budeme chtít děti,“ vypráví svůj příběh třicetiletá Šárka.

Možnost 1: Nenápadně ho k sobě lákejte

Trend, kdy spolu partneři dlouho chodí, ale každý má svůj byt, k nám přišel ze zahraničí a mluví se o něm jako o »mingles«. Jenže není pro každého a zvlášť ženy těžce nesou, když jejich drahá polovička nechce po měsících chození o společném hnízdečku ani slyšet. Neví totiž, na čem jsou. Pokud máte podobný problém, je tu víc možností. Nejlepší je zkusit to nenásilně. Lákejte ho k sobě na dobré jídlo (ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem), na filmy, maximálně mu bydlení zpříjemněte tak, aby přišel na to, že je to u vás lepší než u maminky či doma o samotě.

Možnost 2: Ultimátum či kompromis

Když nenásilná metoda nezabere, můžete vyzkoušet ještě metodu nátlaku. Muži sice ultimáta rádi nemají, ale na druhé straně, pokud vás má opravdu rád, na společné bydlení buď kývne, anebo nabídne jiné přijatelné řešení. Není-li si ale vztahem jistý a bude couvat a vymlouvat se, záleží jen na vás, zda to skousnete a budete se trápit, anebo si najdete někoho, kdo bude o společné bydlení a o život ve dvou stát. Vždyť pokud společně nevyřešíte takovýto problém, jak byste asi řešili mnohem závažnější situace, které vám život přinese?

KAFE.cz radí:

Na co si dát pozor, kdybyste spolu začali bydlet

  • Na finance. Tuto otázku byste měli řešit na prvním místě a ještě před tím, než se rozhodnete pro společné bydlení. Je třeba si ujasnit, co budete platit společně a jakým dílem, a co každý sám, nebo zda se rozhodnete i pro společný účet.
  • Na sexuální život. Je jasné, že sex po několika letech soužití bude jiný, než když se scházíte jen párkrát v týdnu u vás doma. Chuť i četnost časem klesá, ale vaše požadavky na sex by neměly být radikálně rozdílné už ve chvíli, kdy spolu začínáte bydlet.
  • Na domácí práce. To, co bude každý z partnerů vykonávat v domácnosti, byste si měli ujasnit zavčas. Pokud ze začátku budete vše dělat vy, abyste ukázala, jak jste nejlepší, těžko později svoji polovičku přesvědčíte, aby vám pomohla.
  • Na soukromí. I když jste partneři, každý byste měli respektovat soukromí toho druhého, a tak jeho mobil a mail by pro vás měl být tabu. Také obsah kapes by měl být osobní záležitostí, pokud ho nevytahujete jenom proto, že věci dáváte zrovna do pračky.
  • Na maminky. Pokud se osamostatníte a bydlíte s partnerem, neměli byste si nechat od maminky řídit život. A to platí pro oba. Jistě, nechejte si poradit co a jak v domácnosti, ale zásadní rozhodnutí by měla být vždy jen na vás dvou. Příliš starostlivá maminka může vztah nabourat, nebo dokonce zničit.

KAFE.cz zjistilo:

  • Skoro 40 % dětí se u nás rodí společně bydlícím, ale nemanželským párům.
  • Páry, které spolu před svatbou žijí déle, mají větší pravděpodobnost rozvodu než ti, kteří spolu nežili vůbec, nebo jen krátce.
  • Společně bydlící páry prý mají častější problémy s alkoholem, jsou méně spokojeni se sexem, partneři jsou agresivnější a sahají více k vulgarismům.