Milá Mariano,

Vaše starosti by jistě chtěla mít většina nastávajících nevěst. Rodiče totiž mluví do svatby skoro vždycky, ale většinou spíš krotí přehnané princeznovské nároky svých dcer, protože na kočár se čtyřspřežím nebo na limuzínu každý nemá. Ale žádáte-li o radu, máte ji mít.
Napadá mě pět možností, jak se dívka ve Vaší situaci může zachovat. Zaprvé se z ní může stát...

...šílená nevěsta
Tento model si pravděpodobně zvolíte – anebo Vám spíš bude Vaším naturelem vnucen, jestliže máte sklony k hysterii. Prostě jednoho dne zjistíte, že předsvatební kolotoč vytočili vaši rodiče do šílených obrátek a už ho nejde zastavit, takže z něj bude nejlepší vyskočit i za cenu, že se potlučete. Oznámíte, že jste si svatbu rozmyslela, Honzovi vrátíte zásnubní prsten a půjdete se poradit s psychiatrem, protože strašlivé představy, v nichž jste odsouzena k doživotnímu staropanenství, bez medikace nezvládnete. Zařídit se podle varianty „šílená nevěsta“ je riskantní, neboť na to, že rodiče ustoupí, až Vás uvidí chřadnout nad platíčky deprexu, se nelze tak úplně spolehnout.
Opakem šílené nevěsty je...

...poslušná nevěsta
Tou byste se stala, kdybyste na všechno rezignovala, smířila se s tím, že otec si Vaši svatbu spletl s firemním rautem, a šla dělat jeho obchodním partnerům šaška v bílém. Doma by Vás za to měli rádi a – pozor, teď se ukáže, že být poslušnou nevěstou má i své výhody – třeba by Vám postavili pěkný baráček. V něm byste si spokojeně žila se svým manželem a třeba i s tchyní, když si spolu tak rozumíte.
Dalším modelovým příkladem je...

Zkrátka si řeknete, že punk´s not death, vykašlete se na rodiče a příbuzné a uděláte si svatbu tajně a po svém. Třeba v lůně brdských lesů, v džínách, s ohníčkem, selátkem a dýdžejem. Nebude to sice v bílém, s družičkami, girlandami a farářem, ale svou romantiku to bude mít taky.

...odbojná nevěsta
Zkrátka si řeknete, že punk´s not death, vykašlete se na rodiče a příbuzné a uděláte si svatbu tajně a po svém. Třeba v lůně brdských lesů, v džínách, s ohníčkem, selátkem a dýdžejem. Nebude to sice v bílém, s družičkami, girlandami a farářem, ale svou romantiku to bude mít taky. Nevýhodou tohohle modelu, který až nebezpečně svůdně voní po svobodě, je, že se s Vámi rodiče nebudou nějaký čas bavit.
Jestliže umíte být asertivní, může z vás být pěkná...

...neústupná nevěsta
To znamená, že rodičům na všechny jejich nápady budete kývat, nezapomenete ovšem vždycky dodat nějaké to ale, které jejich nápady smete pod stůl. Tuhle asertivní metodu používají slečny z call center, které vám sladkým hláskem bez stopy jakékoli emoce například vysvětlí, že telefonní účet na tři sta tisíc vám přišel omylem, ale přesto je ho nutné zaplatit. S metodou přeskakující gramofonové desky, kdy pořád dokola používáte slova „ne“ a „ale“, dosáhnete toho, že svatba bude nakonec po Vašem.
Možná se na asertivní přetlačovanou necítíte, ale třeba by Vám slušel model...

...vychytralá nevěsta
Jde o kombinací poslušné a odbojné nevěsty a vřele ji doporučuji. V pátek budete mít svatbu po rodičovsku, s hotelem, rautovými stoly, cimbálovkou a všemi možnými parvenu, a v sobotu po svém, s posezením na vzduchu, grilem, dýdžejem a kamarády. Otec to samozřejmě všechno ochotně a rád vytopí, to dá rozum, vždyť mít doma takhle chytrou holku je pro každého rodiče požehnání.