Chcete k moři, on na hory. Vy toužíte po tom ležet na pláži a poslouchat šumění moře, on miluje adrenalin, a tak je mu taková dovolená zcela proti srsti. A tady nastává kámen úrazu. Na ideální dovolené se prostě nemůžete domluvit. Ani jeden totiž nehodlá ustoupit, a tak to vypadá, že taková hádka o to, kam vyrazíte na prázdniny, může být pro váš vztah zcela zásadní.

Mohlo by vás také zajímat: 7 kroků k dovolené bez hádek

Věděli jste, že:

  • 38 % lidí přiznává, že má problém shodnout se s partnerem na dovolené.
  • 23 % lidí přiznává, že nejede na dovolenou tam, kam by chtělo, protože se přizpůsobuje partnerovi.
  • 7 % párů raději jede na dovolenou odděleně, aby se vyhnuli konfliktům.

Miluju teplo, partner zimu

„Miluju teplo, moře, pláže, písek, atmosféru v prázdninových letoviscích. Bohužel partner je pravý opak. Zbožňuje zimu, chlad, vítr, dokonce i sníh. Jeho ideální představa dovolené jsou hory anebo krajiny, jako je Grónsko. Já ale nemůžu žít bez moře a tepla. Problém je v tom, že se nedokážeme shodnout na dovolené. Ani jeden prostě neustoupíme. Vůbec nevím, jak to budeme řešit. Asi nakonec pojedeme každý sám,“ mluví o své zkušenosti Miriam (32).

Neshoda o dovolené? Kompromis!

Protiklady se přitahují, a tak není divu, že se dá dohromady pár, v němž jeden miluje teplo a druhý chladné končiny. Jeden si ideální dovolenou představuje jako odpočinek a relax, druhý potřebuje adrenalin a nejlépe celodenní túry po horách. „Jediný odpočinek je pro mě ležení na pláži, plavání, popíjení koktejlů, prostě klid a pohoda. Partner to má ale jinak. Sedět na místě nevydrží a nejraději by pořád někde chodil anebo jezdil na kole. Já toužím po hotelu all inclusive a on by nejraději sbalil stan a jel sjíždět řeku. Na dovolené se prostě neshodneme. Řešíme to tak, že děláme kompromis. Jednou já jedu s ním, příště zas on se mnou,“ mluví o ideálním řešení Aneta (33).

KAFE.cz doporučuje:

Co dělat, když se neshodnete na dovolené

1. Udělat kompromis. Asi nejjednodušší řešení zní – domluvte se na kompromisu. Vy chcete na pláž, on lézt po horách. Vyberte místo, kde bude obojí, třeba Slovinsko. Zkrátka vyberte úplně jinou zemi, než každý z vás navrhoval, tak abyste alespoň částečně byli spokojení oba.

2. Ustoupit. Další variantou, při které však bude spokojený jen jeden, je ustoupit. Jeden z dvojice – a většinou je to žena – vyjde vstříc partnerovi a jede tam, kam chce on jen proto, že ho má ráda a chce mu udělat radost. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, nikdy to partnerovi nevyčítejte – mohlo by to znamenat velkou ránu pro váš vztah.

3. Jednou moře, jednou hory. Jde o podobnou verzi, jako je ta předchozí, ale s tím, že sice vy teď pojedete s ním, ale příště zase on s vámi. Pokud vám to čas a finance dovolí, můžete dvě dovolené zvládnout během prázdnin, když ne, tak jednu letos a druhou příští rok.
4. Zůstat doma. I to je řešení! Neshodnete se? Tak nejedete nikam. Zůstanete doma a budete podnikat výlety – jednou na koupaliště a podruhé na aktivní túru. Nemusí to být zdaleka tak špatné, jak by se mohlo zdát. Nejste sice v cizině, ale zabavíte se oba.

5. Jet každý sám. Asi poslední možná varianta. Když žádná dohoda není možná, prostě nepojedete spolu. On může vyrazit stanovat s kamarády a vy na pláž s kamarádkami. Spokojení budete oba, načerpáte sílu a možná to váš vztah ještě posílí.