Psychologové z Lancasterské univerzity přišli s převratným zjištěním, které dost možná vnese klid do nejedné domácnosti: nejspokojenější a nejméně stresovaní muži jsou ti, kteří se se svou ženou dělí o domácí práce a péči o děti půl na půl. Přišli na to v rámci rozsáhlého výzkumu, během něhož vyzpovídali na 1 000 pracujících ženatých mužů a otců. Ukázalo se, že nejlépe se cítí ti muži, kteří mají dvě děti a jejich žena pracuje na plný úvazek stejně jako oni.

Mohlo by vás také zajímat: 12 zvyků, které dodržují šťastné dvojice

Vyměňte si role

Jak s tímto zjištěním naložit v každodenním životě? Někdy si s manželem bez obav vyměňte role. Zdržte se v práci, nechte ho, ať dětem uvaří večeři, vyčistí jim zuby a přečte pohádku. A až v devět večer dorazíte domů, můžete se bez výčitek natáhnout na gauč. Pravda, dobrovolně se tím vzdáváte „zbraně“ v podobě výčitek, že vám nepomáhá. Možná, že právě tím, že opustíte roli věčné chudinky, však nejvíce přispějete k „odstresování“ svého muže a nastolení pohody ve vaší domácnosti.

Práce versus péče o rodinu

Lancasterský výzkum je originální v tom, že jako jeden z prvních zjišťoval, jak se mužům daří skloubit zaměstnání s péčí o rodinu. (Až dosud se na toto téma všichni vyptávali pouze žen.) Mimo jiné se však ukázalo, že zaměstnavatelé mění své postoje mnohem pomaleji než zbytek společnosti. „Zatímco rodinný život se proměňuje, zaměstnavatelé tuto změnu bohužel ignorují,“ konstatovala vedoucí celého výzkumu Caroline Gatrell v rozhovoru pro deník The Telegraph. „To vytváří velký problém jak pro muže, tak pro ženy. Ženy narážejí na skleněný strop v kariéře, protože jejich šéfové automaticky předpokládají, že jakmile se jim narodí děti, jejich pracovní morálka poleví. Ten samý mýtus je ale nevýhodný i pro muže, protože zaměstnavatelé jim nenabízejí cesty, jak lépe vyvážit práci a rodinný život.“

Kafe.cz zjistilo, že:

  • 82 procent britských mužů by s rodinou chtělo trávit více času, než se jim momentálně daří
  • 68 procent českých otců by si přálo pracovat jen natolik, aby měli dostatek času na rodinu a své záliby.
  • Zbylých 32 procent chce pracovat co nejvíce, a mít tedy více peněz.
  • U bezdětných je toto číslo odlišné: 45 bezdětných chce pracovat co nejvíc.