Milá Mili Violo,

jednu radu vám dám hned na začátek: PŘESTAŇTE PÁTRAT. Teď hned. Už žádné čtení esemesek, nakukování do mobilu a do diáře, šátrání v kapsách a očichávání triček. Tím, co byste eventuálně zjistila, byste ublížila jenom sama sobě.

Vzpomínám si, jak jsem svému nynějšímu manželovi nakoukla do mobilu a přečetla si tam SMS následujícího znění: „A nemohl by tvůj bratr přespat u nějaké kamarádky?“ Pochopitelně jsem si vykonstruovala celý příběh o fiktivní milence, která bydlí v bytě se svým bratrem, a aby si mohla užívat s mým mužem, musí bratra někam vyšoupnout. Pochopitelně jsem se tím celé dny užírala. A pochopitelně bylo všechno jinak.

Pátrání po důkazech nevěry je povoleno jedině v tom případě, že byste se s tím mizerou a bídákem hodlala nadobro rozejít a ještě předtím byste mu jeho zálety chtěla omlátit o hlavu. Ve všech ostatních případech je ale téměř jisté, že byste své touhy odhalit „pravdu“ litovala v tu ránu, jakmile by se ta pravda vyjevila.

Pátrání po důkazech nevěry je povoleno jedině v tom případě, že byste se s tím mizerou a bídákem hodlala nadobro rozejít a ještě předtím byste mu jeho zálety chtěla omlátit o hlavu.

Na vaší momentální nezáviděníhodné situaci je asi nejhorší to, že nemůžete vůbec nijak ovlivnit, co váš mizera a bídák (říkejme mu tak, protože v tomto kontextu to pasuje líp než „přítel“) v příštích dnech a týdnech udělá. I kdybyste ho zavřela na samotku, nemůžete mu zabránit v tom, aby na tu druhou (která možná existuje a možná taky ne) alespoň myslel.

Můžete ale ovlivnit, co uděláte vy. A to není zas tak málo, jak to na první pohled vypadá.

To nejlepší, co můžete v dané situaci udělat, je zaměřit se sama na sebe. Ne, nebudu vám tady vykládat moudra ve stylu ženských časopisů o tom, že si máte zajít na masáž, ke kadeřníkovi a koupit si nové boty (i když to všechno samozřejmě taky můžete).

Pokuste se, aby váš vztah pro vás přestal být středobodem světa. Zkuste se třeba posunout o kus dál ve své kariéře, najděte si nového koníčka (co takhle nějaké bojové umění, kickbox nebo šerm?), sportujte, tančete, pařte s kamarádkami. Zkrátka mějte svůj vlastní život, do kterého váš m. a b. (zkratka pro mizeru a bídáka) nemá přístup.

Pokuste se, aby váš vztah pro vás přestal být středobodem světa. Zkuste se třeba posunout o kus dál ve své kariéře, najděte si nového koníčka.

Pokud to s vaším vztahem dopadne dobře, mizera a bídák ke svému překvapení záhy zjistí, že na něj máte nějak málo času a že už vás nemá tak jistou jako dřív. A bude mu to stačit, aby se probral z případných záletnických pokusů.

No a pokud to s vaším vztahem dopadne špatně, vaše nové zájmy vám pomohou přežít nejhorší porozchodové období. A až se s mizerou a bídákem začas potkáte někde v tramvaji, bude zírat, jak vám to sluší, jak si užíváte a jak jste za vodou.

Takhle daleko ale v tuto chvíli ještě nejste. Vlastně ještě vůbec netušíte, jestli váš přítel skutečně je tím mizerou a bídákem. Třeba žádná druhá Mili neexistuje a celá bokovka je jen výplodem vaší zjitřené fantazie.

Jisté je jenom jedno. Abyste přestala z té „nejistoty bláznit“, musíte novou jistotu najít v sobě. Uvidíte, že když na sobě zapracujete, zvednete si sebevědomí a postavíte se na vlastní nohy, budete tomu mizerovi… tedy pardon, svému příteli, imponovat mnohem víc než dřív. Ať už má milenku, nebo nemá.