Milá Violo,

chování Vašeho přítele je opravdu trochu podivné. Skoro to vypadá, že by nějaký vedlejší vztah mohl mít. Ale i pokud ho opravdu má, stejně vám to nepřizná. Zkuste se ho ve vhodnou chvíli ještě jednou přímo zeptat. Nejspíš se bude rozčilovat, že „jste blázen, jste paranoidní, nikoho samozřejmě nemá …“ nebo vám předloží nějaká krkolomná vysvětlení typu „to byl vtip kolegy XY z práce“ apod. Pro vás by bylo dost těžké zjistit, jak to doopravdy je.

A chcete to vůbec vědět? Jasně, člověk si v takových případech říká, že chce mít jistotu. Ale ve skutečnosti se hlavně chce přesvědčit, že se mýlí, že ho jeho partner nepodvádí. Jenže, jak známo, důkaz neviny neexistuje. Většinou máme jen podezření a náznaky, které mohou znamenat nevěru a taky nemusejí znamenat nic.

A chcete to vůbec vědět? Jasně, člověk si v takových případech říká, že chce mít jistotu. Ale ve skutečnosti se hlavně chce přesvědčit, že se mýlí.

I když budete pátrat, líčit pasti a trápit se od rána do večera, nemusíte se k pravdě dostat o nic blíž. A dlouhodobé podezírání jsou muka pro obě strany. Vy budete nešťastná a protivná, váš přítel otrávený a naštvaný. Doporučuji proto méně vyzvídat a více konat. Zeptejte se ho tedy rovnou, jak to je: Kdo je „Jirka“? Má někoho? Velmi pravděpodobně to popře - viz výše. To je ještě ta lepší varianta. Pokud paralelní vztah má, ale nebere ho vážně, bude „zatloukat a zatloukat“, to je mužská přirozenost. Problém máte, pokud ho přizná. V tom případě to s tou osobou je vážné a když už to prasklo, rozchod může být na obzoru.

Co dělat v tomto případě, to je téma na další článek. Obecně záleží na tom, zda byste ho chtěla i přesto, nebo zda byste to nesnesla a chtěla ho opustit.

Doufejme ale, že buď žádný vztah nemá nebo že jde jen o přechodný úlet. Pak byste ho měla trochu postrašit. Už ho dál nevyslýchejte, ale dejte mu jasně najevo, že nevěry nebudete snášet a že by to mohlo znamenat mezi vámi konec. (I pokud to s tím koncem nemyslíte vážně.) Pak, aniž o tématu budete dál mluvit, se začněte chovat trochu jinak, než byl u vás dosud zvyklý. Neboli vzbuďte jeho pozornost a mírnou nejistotu, co ( a s kým) vlastně děláte ve volném čase vy.

Pokud máte svého přítele ráda a chcete vztah zachovat (což podle vašeho dopisu asi chcete), budete muset investovat trochu trpělivosti a taktiky. Nebo se o to aspoň pokuste.

Pamatujte, že muži, psi a jiní lovci loví pouze unikající objekty. Objekty, které trčí na místě, je zajímají méně. A pokud lovná zvěř (žena) naopak pronásleduje je, vadí jim to a mají tendenci před ní utíkat. Proto se teď musíte stát unikajícím objektem: Buďte trochu záhadná, kam chodíte a s kým, tvařte se vesele a spokojeně, udělejte nějakou nápadnou změnu vizáže nebo svých zvyků. Aby mu to začalo vrtat hlavou a víc o vás přemýšlel. Chce to ovšem čas a trpělivost. Může chvíli trvat, než si vás začne zase víc všímat. Do té doby se snažte trpět co nejméně a opravdu (ne jen na efekt) se věnujte sama sobě a svým zájmům.

Možná si říkáte, že celá tahle situace není fér. Proč byste se vy měla takhle vykrucovat, vyčkávat a hrát partnerské hry, když něco nesprávného dělá on? Proto, že ve vztazích (a v diplomacii) to někdy dělat musíme. Oproti tomu, co se obecně tvrdí, ne všechno jde vždycky přímou cestou a „na rovinu“. Pokud máte svého přítele ráda a chcete vztah zachovat (což podle vašeho dopisu asi chcete), budete muset investovat trochu trpělivosti a taktiky. Nebo se o to aspoň pokuste.

Pokud to nedokážete, nechte to aspoň plavat a zapomeňte na „Jirku a spol.“. Hlavně nesmíte přítele permanentně vyslýchat, pronásledovat a sledovat jako ostříž – to by byl poměrně jistý způsob, jak ho časem vehnat jiné ženské do náruče. (A nemusí to být ani ta současná podezřelá, ale nějaká úplně jiná, které se chytí, protože z vás bude otrávený.)

Myslím ale,Violo, že jste rozumná, že váš vztah nemá zásadní trhliny a že tahle minikrize zase brzy pomine. Což vám taky moc přeju.