Milá Ivano,

všechno nasvědčuje tomu, že jste se spolu se svými kolegyněmi stala obětí šikany na pracovišti. Přesněji řečeno její záludnější obdoby, nazývané bossing, kdy šikana přichází ze strany vedoucího.

A ten má z titulu své funkce na výběr spoustu prostředků, jak vám znepříjemnit život.

Ve svém dopise jste jich ostatně vyjmenovala hned několik, od přehnané kontroly docházky až po ironizování a zesměšňování. Musím přiznat, že nemám po ruce žádný zaručený recept, jak Vaši situaci vyřešit. Sama jste ve svém vyprávění narýsovala obrysy slepé uličky, ve které jste se ocitla: poměry v práci jsou nesnesitelné, ale odejít si netroufnete, protože ve vašem regionu a ve vaší věkové kategorii byste těžko hledala nové zaměstnání. Zdá se, že vám tedy nezbývá, než pokud možno vycházet s novým vedením po dobrém, nebo alespoň dosáhnout vzájemného příměří.

Přesto je tu několik věcí, které určitě udělat můžete.

Za prvé: máte nějaké informace o tom, proč na vašem pracovišti došlo k výměně vedoucího a proč ten nový přišel s posláním provést radikální "změnu poměrů"? Už když si dokážete odpovědět na tyto otázky, budete o trochu víc vědět, co a proč novému šéfovi nejvíc vadí, a vyhnout se tomu.

Za druhé: snažte se, aby vám nebylo co vytknout. Pokud budete mít všechny pracovní povinnosti dokonale, takřka puntičkářsky v pořádku, můžete se směle ohradit, když vám bude vytýkáno cokoli na jejich rámec.

Za třetí: zkuste se na své pracoviště podívat očima jeho návštěvníka, "běžného občana". Z vlastních zkušeností ze styku s úřady vím, že jen málokdy působí dojmem, že úřednice jsou zavalené prací a nesmějí si ani dojít na oběd. Právě naopak: s návštěvníkem je tu často jednáno tak, jako by veškeré povinnosti byly jen na jeho straně. Když náhodou nezná nějaké nařízení nebo mu chybí nějaké potvrzení, dostane vyhubováno. Jako občan mám na úřadech zkrátka tu a tam pocit (samozřejmě ne vždy a ne všude), že některé úřednice si svůj malý kousek moci pěkně vychutnávají.

Není možné, že také na váš úřad si někdo v tomto smyslu stěžoval?

A za čtvrté: určitě neváhejte vyhledat odbornou pomoc. Nemusí to být hned psychiatr, rozhovor s psychologem by pro začátek mohl stačit. Zkuste si také přečíst knihu Ivy Borské Mobbing a bossing - jak se bránit nebo publikaci Pavla Kocábka Jak "přežít" šikanu na pracovišti?

Držím Vám palce!