Dočasné štěstí

Kerry Bloch nemohla dlouho otěhotnět. Už se pomalu začala naděje na dítě vzdávat, když se na ni krátce po čtyřicátých narozeninách usmálo štěstí. Kvůli vyššímu věku byla pod mnohem pečlivějším dohledem lékařů, ale naštěstí vše probíhalo bez komplikací a na svět přišel krásný a zdravý chlapeček. David dělal svým rodičům jen samou radost. Naučil se chodit a mluvit, byl veselý a učenlivý. Kolem čtvrtého roku ale o své schopnosti a dovednosti začal přicházet.

Diagnóza

Pro jistotu se celá rodina vydala k lékaři, aby se ujistili, že jde jen o neplánovanou zastávku a David se bude ve vývoji posouvat dál. S tvrzením, že je malý chlapec zkrátka jen uzavřený a lehce pozadu, se nechtěli rodiče smířit. Syna, který den po dni chřadl a stával se apatičtějším, měli před očima. Po měsících nepříjemných vyšetření a desítkách návštěv lékařů a terapeutů, se konečně dozvěděli skutečnou diagnózu. S těžkým regresním autismem, který se u Davida rozvinul, bylo těžké se prát. Chlapec žil ve vzpomínkách rodičů jako milé a rozverné dítě. Teď jen přihlíželi tomu, jak všechno ztrácí a čeká je jen starost, péče a boj o každý posun dopředu.

Tiživá otázka

Rodina se snažila vytvořit Davidovi prostředí, kde by se cítil spokojený a nevyčleněný. Hodně času trávil se svou babičkou. Rána přišla v roce 2017, kdy po těžké nemoci zemřela. Chlapec se uzavřel do sebe. Od šesti let nepromluvil, nebyl schopný dát dohromady větu, byl odkázaný jen na zběsilé zvuky a okázalá gesta. Kerry seděla v obývacím pokoji, když k ní syn přišel a bylo vidět, že má něco na srdci. Věděla, že nepromluví. Nedokáže to. "Bude mě mít někdo rád?" Jeho matka nevěděla, co dělat. Nechtěla ho vyplašit hysterickou radostí, nechtěla ho odbýt. Marně hledala způsob, jak odpovědět. Ujistila ho, že ano. O dojemný moment se podělila na sociální síti. Strhla se lavina podporujících komentářů a vzkazy od lidí, kteří mají stejné trable jako David, nebraly konce. Dokonce se ozvalo samo BBC, které její příspěvek označilo za virový a chtělo o něm natočit reportáž.

Díky

Každý vzkaz Kerry svému synovi předčítá. On jen požaduje, aby na každý z nich odpověděla a poděkovala. Davidovo zdraví se nikdy nezlepší, ale žije s vědomím, že je milovaný a nemusí stát bokem.