Badatelé v Číně testovali tisíc mužů. Pouze jeden ze sta počal dítě i poté, co mu byla injekce vpíchnuta. Riziko, že dojde k nechtěnému oplodnění, je tedy 1 %. To je zhruba stejné jako u antikoncepčních pilulek!

Co antikoncepce obsahuje

Látkou v injekci byl progesin, hormon, který dokáže zbrzdit chemické reakce zodpovědné za produkci spermií. Zároveň s touto látkou vědci testovaným mužům aplikovali měsíčně 500 mg testosteronu po dobu dvou a půl let. Po skončení pokusu se 99 % z nich navrátila plodnost. Produkce spermií se podle studií obnovila za dobu 4 až 6 měsíců po ukončení procedury.

Kafe.cz zjistilo:

Podle vědců nová metoda antikoncepce vypadá tak nadějně, že by se mohla začít běžně používat do pěti let!

Vedlejší účinky? Zatím nejisté…

Podle vědců nemá antikoncepce na bázi testosteronu žádné závažné vedlejší účinky. Několik mužů si ovšem stěžovalo na zhoršené akné. Možná ale všechno není tak ideální, jak by se mohlo zdát. O tom svědčí fakt, že téměř třetina mužů z původní tisícovky z výzkumu bez udání důvodu náhle odstoupila...

Další pokusy? Nutné!

I přes neočekávaně slibné výsledky bude nutné antikoncepční látku ještě prověřit. Vědci nyní zkoumají hlavně to, zda nemůže způsobit kardiovaskulární onemocnění či nemoc prostaty.

Kafe.cz zjistilo:

  • Páry, které z nějakého důvodu nemohly, anebo nechtěly používat ženskou antikoncepci, novou metodu jistě uvítají. Dosud totiž měly na výběr pouze tři metody: Používání kondomu, vasektomii či přerušovaný styk.
  • Spolehlivost antikoncepčních metod se hodnotí tzv. Pearlovým indexem, který vyjadřuje, u kolika žen ze sta došlo během roku k nechtěnému otěhotnění. U přerušovaného styku je toto číslo nejvyšší – otěhotnělo 23 ze sta žen, při používání kondomu se číslo pohybuje mezi 2 až 12 ženami. Nová metoda mužské antikoncepce by tedy měla být ze všech nejspolehlivější.